НОВИНИ

Ніжна й волога паска: як зробити смачну випічку на Великдень

Великодні паски – традиційний атрибут святкового столу. Цьогоріч свято Світлого Воскресіння Хрестового випало на 2 травня.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Серед безлічі рецептів цієї святкової здоби є волога великодня паска. Вона ароматна, м’яка, ніжна й зовсім не суха всередині.

Мокра паска

  • Борошно – 800-850 г
  • Вершки 30% – 200 мл
  • Молоко – 100 мл
  • Дріжджі свіжі – 30 г (сухі 10 г)
  • Вершкове масло – 200 г
  • Цукор – 200 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Яєчні жовтки – 4 шт.
  • Ванільний екстракт – 1 ч. л.
  • Родзинки, цукати, сухофрукти – 200 г
  • Сіль – дрібка

Слід заздалегідь промити й замочити у воді цукати та сухофрукти, щоб вони пом’якшали. Потім ці родзинки повинні висохнути.

Приготування опари. Нагріти молоко, додати дріжджі, одну столову ложку цукру та 3-4 столові ложки борошна. Все добре перемішати, щоб вийшла маса за консистенцією схожа на сметану. Накрити опару харчовою плівкою й покласти в тепле місце на 30 хвилин, щоб опара помітно збільшилася в обсязі.

До цілих яєць та жовтків додати дрібку солі й трішки збити до однорідного стану. Всипати цукор та ванільний екстракт, збивати 5-7 хвилин, щоб розчинився цукор, а маса стала густою й пишною.

Розтопити вершкове масло до м’якості, або можна заздалегідь дістати з холодильника й залишити за кімнатної температури.

Коли опара підніметься – вкриється густою дірчастою шапочкою, її треба поступово додавати в збиті яйця. Потім налити приблизно 50 мл теплих вершків й акуратно перемішати ложкою.

Після 2-3 хвилин розмішування додати половину м’якого масла, ще трохи вершків і приблизно 100 грамів просіяного борошна. Добре вимішати все ложкою.

Додати другу частину масла і ще 150-200 грамів борошна, трохи вершків. Знову розмішати, щоб не було грудочок. Повторювати процес, додавши всі вершки, а борошна має залишитися близько 100 грамів.

Накрити тісто плівкою й покласти в тепле місце, щоб воно збільшилося щонайменше вдвічі. Знадобиться приблизно півтори години.

Присипати стіл борошном і почати місити руками, перевертаючи, складаючи навпіл і стискаючи. Вимішувати слід декілька хвилин. При цьому варто трішки додати борошна, щоб тісто не розтікалося по столу, а було пружною, м’якою круглою грудкою.

Розтягнути тісто на столі й посипати зверху родзинками і цукатами, скрутити. Продовжити місити тісто, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися.

Розділити тісто на рівні частини, сформувавши кульки. Кожна з цих кульок має займати третину форми. Накрити форми з тістом рушником і залишити приблизно на годину, щоб воно піднялося ще раз.

Відправити паски у попередньо розігріту до 180°С духовку і випікати 30-40 хвилин, залежно від розмірів пасочок. Готовність можна перевірити за допомогою дерев’яної палички чи зубочистки, проткнувши нею паску – паличка має вийти сухою.

Залишити паски повністю охолонути, після чого можна наносити глазур і прикрашати кондитерською посипкою або сухофруктами.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Апетитна капустяна запіканка: як приготувати смачну страву

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Забутий суперфуд: поживний щавель, який збагатить ваш раціон

Якщо ви хочете розширити свій вибір листової зелені на ринку, щавель – це зелень, яку…

8 години ago

Як правильно приготувати спаржу: 4 швидкі способи

Настав сезон спаржі – вишуканого овочу, сповненого корисних елементів та вітамінів. Спаржа готується дуже швидко,…

10 години ago

Шикарний блиск за 5 хвилин: цей простий трюк у душі зробить волосся, як у рекламі

Ви коли-небудь бачили волосся, яке так блищить, що схоже на дзеркало? Звичайно, так — у…

11 години ago

Через які помилки можна втратити урожай груш: не всі садівники знають

Груша – невибагливе дерево і при належному догляді за рослиною, плоди виростають смачними, соковитими та…

12 години ago

На Закарпатті жителька Ужгорода постане перед судом за організацію азартних ігор онлайн

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор,…

13 години ago

Вдарив, а потім викрав телефон: поліцейські Дніпра оголосили підозру зловмиснику

Вчора ввечері, 16 травня, у Дніпрі 37-річний чоловік напав на 40-річного перехожого та відібрав у…

13 години ago