НОВИНИ

“Нестача дотиків”: чим небезпечний тактильний голод для сучасної молоді – психолог

Для багатьох декілька місяців карантину стали найдовшим часом у житті, прожитим без обіймів, дотиків і будь-якого фізичного контакту з близькими людьми. Люди по всьому світу скаржаться на тактильний голод.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: З кінця березня, коли у Великій Британії оголосили карантин через пандемію, фахівці індустрії краси в усій країні були змушені припинити роботу. Джой Аденуга, візажистка із Лондона, розповідає, що це сильно вплинуло на її психологічний стан.

Коментар: “Мені подобається базікати з клієнтами. І близькість до них дуже важлива. Зазвичай я стою прямо перед клієнтом і під час роботи постійно торкаюся його чи її обличчя. Коли роботи не стало, для мене це був серйозний психологічний удар, насамперед у перші два тижні”, – розповідає Аденуга.

Від пандемії постраждала не лише індустрія краси. Зберігати соціальне дистанціювання важко для багатьох професій: і кравців, і персональних тренерів з фітнесу. Дехто пристосувався використовувати відеозв’язок.

Коментар: “Коли світ почав переходити у віртуальний простір, я почала давати відео уроки з макіяжу. Це триває вже два місяці, але, вибачте, це зовсім не те. Мені постійно хочеться простягнути руку крізь екран”, – розповідає жінка.

Візажистка описує так званий “шкірний” або тактильний голод – стан, при якому людина відчуває гострий брак дотиків, контакту “шкіра до шкіри”. Вона, як і багато інших людей під час карантину, добре усвідомила, як важко жити без фізичної близькості.

Тим, хто живе великою родиною або винаймає житло з друзями, пощастило трохи більше: вони можуть обійнятися, доторкнутися одне до одного, як, наприклад, візажистка Мері Грінвелл, яка описала свої почуття у відео в Instagram. Підписники Мері одразу ж відреагували на це. 

Коментар: “Хіба не дивно, що людський дотик – причому не коханця і навіть не родича – виявився таким для нас важливим?” – написав один із фоловерів.

Чому людський дотик так важко чимось замінити?

Корі Флойд, професор з Університету Аризони (США) є експертом з цієї проблеми. Він розповів, що тактильний голод, брак дотиків – лише один з аспектів. Люди похилого віку страждають й від інших дефіцитів – наприклад, їм іноді просто немає з ким поговорити.

Ситуація, в якій зараз опинився майже весь світ, є унікальною. Люди виявилися позбавленими такого простого елемента життя, як дотик до іншої людини.

Спілкуватися можна і телефоном і за допомогою відеозв’язку. Але це не дає нам можливості торкнутися одне одного, і наслідки цього вже помітні.

Професор додав, що ми відчуваємо тактильний голод, коли помічаємо невідповідність між кількістю бажаних дотиків і тим, скільки ми їх насправді отримуємо.

Це дуже схоже на звичайне почуття голоду – ми помічаємо його, тільки коли не отримуємо достатньо їжі.

Коментар: “Людям не вистачає дотиків, навіть якщо вони цього не усвідомлюють. Їм просто ніяково, тому що вони ні з ким не обіймалися три тижні поспіль, не торкалися своїх онуків, не були поруч із батьками, партнером”, – зазначив Флойд.

Зрозуміло, що дехто відчуває цей голод гостріше. Але загалом мало хто може взагалі обійтися без дотиків, каже дослідник.

Коментар: “Найсамотнішими відчувають себе молоді люди. На другому місці – люди похилого віку”, – додає він.

На думку Флойда, життя літніх людей під час карантину не сильно змінилося – хіба що вони втратили можливість бачитися з онуками. Але більше за всіх постраждали ті, хто зазвичай був оточений друзями та близькими.

Чи відійдуть фізичні контакти назавжди в минуле?

Професор вважає, що світ швидко повернеться до норми. Він наголосив, що пандемії траплялися і раніше, але колишні способи спілкування нікуди не зникли.

Коментар: “Близькі контакти діють на нас заспокійливо, вони важливі для нашого психологічного і фізичного добробуту. І тому, я думаю, що після певного періоду підвищеної обережності ми швидко повернемося до норми”, – переконує експерт.

Джерело: сайт BBC Україна

Читайте також: “Найкраще та найшвидше”: У ВООЗ назвали країну-приклад у боротьбі з COVID-19

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Україна може виготовляти кілька мільйонів безпілотників щорічно

Україна має спроможність виготовляти більш ніж кілька мільйонів безпілотників на рік. Про це повідомив міністр…

29 хв. ago

На Київщині 10-річний хлопчик, якого шукали понад 14 годин, заснув на горищі

У Боярці, що на Київщині, ввечері 20 вересня до правоохоронців звернулася жінка із повідомленням, що…

59 хв. ago

На Чернігівщині на місці пожежі, де горіла суха трава, виявили тіло чоловіка

У селі Семенягівка на Чернігівщині знайшли тіло чоловіка на місці пожежі, де горіла суха трава…

1 годину ago

На Прикарпатті судитимуть жінку, яка уклала фіктивний шлюб із військовозобов’язаним

На Прикарпатті судитимуть жінку, яка за 4 тисячі доларів уклала фіктивний шлюб із військовозобов’язаним для…

2 години ago

У ТЦК нагадали особливості заміни військового квитка

Донецький обласний ТЦК та СП нагадав особливості заміни військового квитка, пише судово-юридична газета. Питання відновлення…

2 години ago

Не вигадані історії: 5 моторошних трилерів, в основі яких лежать реальні події

Більшість людей полюбляє дивитися трилери, щоб пережити гострі емоції. У цьому можуть допомогти фільми, події…

3 години ago