“Не враховуючи Трампа”: які ще президенти втратили посаду внаслідок імпічменту

event 14:44 Субота 16 Січня 2021 ПОДІЇ

Історія знає лише шість випадків, коли очільник держави був відсторонений від влади внаслідок ініційованої парламентом процедури.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Останнім в історії є імпічмент президента США Дональда Трампа, про який оголосили 13 січня. Ця процедура загрожує Трампу уже вдруге: 10 грудня 2019 року імпічмент також загрожував президенту США.

Свого часу гучними скандалами супроводжувався імпічмент президентів США Ніксона та Клінтона.Так, 42-й президент Америки Білл Клінтон відбувся легким переляком: він був представлений до імпічменту у справі про лжесвідчення і перешкоду правосуддю, але згодом його виправдав Сенат. 

А Річард Ніксон, також представлений до імпічменту у справі про Вотерґейтський скандал, пішов у відставку, перш ніж питання було розглянуте Сенатом.

Перший в історії імпічмент, який призвів до ротації на високій посаді, стався лише 1992 року, коли подав у відставку Фернанду Колор ді Мелу – перший за 29 років демократично обраний президент Бразилії. Його уряд увійшов у глибоку політичну кризу, пов’язану зі звинуваченнями в корупції. 26 серпня 1992 року була опублікована доповідь конгресу, яка підтвердила звинувачення в корупційних схемах і була розпочата процедура імпічменту.

Альберто Кен’я Фухіморі, який керував Перу протягом 10 років також був усунений з президентського крісла  внаслідок імпічменту. В історію він увійшов завдяки своїм розправам над повстанцями-“маоїстами” і стерилізації 215 тисяч жінок і понад 16 тисяч чоловіків з найбідніших регіонів, в бажанні взяти під контроль народжуваність.

Проте в підсумку президент втратив владу не через злочини над своїм народом, а через корупцію.

Абдуррахман Вахід – президент Індонезії, який за кілька років оточив себе як мінімум чотирма “радниками” з числа відомих чаклунів. Законодавцем від провідної партії Індонезії президент призначив знаменитого на весь архіпелаг чаклуна з великим стажем. Індонезійський очільник налаштував проти себе найрізноманітніші політичні та релігійні угруповання. Парламент Індонезії одноголосно проголосував за імпічмент президента. 

Єдиним європейським президентом, який був усунутий з високої посади внаслідок процедури імпічменту, став президент Литви Роландас Паксас. Минуло не більше року при владі, як  голову держави запідозрили у зв’язках з мафією.

Імпічменти Ділмі Русеф в Бразилії і Пак Кин Хе в Південній Кореї стали одними з найгучніших подій міжнародної політики 2016 року.

Вранці 12 травня 2016 року сенат Бразилії проголосував за початок процедури імпічменту через скандал з відкатами в державній нафтовій компанії Petrobras, яку в 2003-2010 роках очолювала Руссефф. 

Імпічмент президента Кореї Пак Кин Хе відбувся через звинувачення в тому, що вона допустила до важливих державних справ свою подругу Цой Сун Сіль, яка до цього не обіймала жодних посад у держапараті.

Джерело: сайт Сьогодні

Читайте також: Як відновити режим сну після свят

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward