“Не тільки Чорнобиль”: ТОП-5 міст-примар України, але без радіації (фото)

event 19:25 Понеділок 29 Червня 2020

Внутрішній туризм став трендом весни і літа 2020-го в Україні і за кордоном. Через карантин перервалося авіасполучення, і люди не змогли полетіти відпочивати в інші країни – тому багато хто відкрив для себе дивовижні локації зовсім неподалік. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Ми підготували добірку цікавих місць в Україні, куди можна швидко і бюджетно відправитись у подорож.

Харківська область

У Харківській області відразу два місця можуть претендувати на славу місцевої Прип’яті. Перше – це занедбаний парк атракціонів в Чугуєві.

Його заклали в 1944 році на честь сторіччя з дня народження художника Іллі Рєпіна. Серед атракціонів було і “чортове колесо”, як в Прип’яті. У 2006-му парк зачинили по технічним причинам. Кілька разів намагалися відновити, але атракціони безнадійно застаріли. Покинутий парк приваблює і трохи лякає своєю порожнечею.

Як дістатися до парку в Чугуєві:

Автобусом: від автостанції біля метро “Пролетарська” маршрутом “Харків-Чугуїв”.

Автомобілем: по трасі Харків-Чугуїв.

Координати GPS: 49.835278 36.681111.

Друга цікава пустка – дитячий табір Харківського приладобудівного заводу імені Шевченка в Гайдарах Зміївського району. Піонерський табір “Романтик” побудували в 1970-х роках, а останню зміну він прийняв в 2004-му.

У народі його називали харківським “Артеком”. Сім великих корпусів біля лісу і  води приймали дітей цілий рік. Тут працювали кінотеатр, басейн, літнє кафе. Територія табору більше схожа на невелике і колись дуже сучасне місто.

Як дістатися до дитячого табору:

Автобусом або електричкою: до Змієва (автобус ходить з Кінного ринку, електричка – з “Левади”). Далі доведеться йти пішки кілька кілометрів або ловити попутку. Пішки (якщо стояти спиною до вокзалу) – прямо по асфальтовій дорозі до розвилки, далі – направо, до Гайдара.

Автомобілем: по трасі Харків-Зміїв і далі до села Гайдари.

Координати GPS: 49.614444 36.318889.

Черкаська область

Орбіта – місто-привид у недобудованій атомній електростанції. 45 років тому тут планували побудувати місто енергетиків на 20 тисяч осіб. Житлові будинки звели швидше, ніж АЕС і в них відразу ж заселилися люди. Але в кінці 80-х, будівництво нового промислового об’єкту заморозили після вибуху на Чорнобильській АЕС. В орбіті до сих пір живуть трохи більше 100 людей в двох п’ятиповерхівках. З майже 200 житлових квартир заселені 80. Місцеве населення – переважно пенсіонери.

Як дістатися до Орбіти:

Автобусом або маршруткою: Орбіта знаходиться неподалік від Чигирина – до містечка веде вказівник, туди ходять і маршрутки. До Чигирина йде автобус від Черкас, а також ходить пряма маршрутка від київського автовокзалу.

Автомобілем: по трасі в Кіровоградському напрямку.

Координати GPS: 49.087778 32.765278.

Кіровоградська область

Місто зі смачною назвою Цукроваров розташований в Кіровоградській області, але на Google Maps його немає. У занедбаному містечку досі проживають близько сотні людей, але за документами його не існує. Тут немає опалення, а воду беруть з колодязів. Залишилася електрика, але чи надовго – невідомо. Цукроваров повністю залежав від цукрового заводу, але підприємство закрили, і життя в місті завмерло.

https://youtu.be/JGmjhZkir18

Як дістатися до Цукроварова:

Автобусом або маршруткою: потрібно їхати до селища Липняжка в Кіровоградській області. З Києва до Липняжка можна доїхати на автобусах, які прямують на південь – до Одеси чи Херсона. Однойменний район Липняжка плавно перетікає в пустки Цукроварова.

Автомобілем: по трасі в Кіровоградському напрямку.

Координати GPS: 48.26379 31.04468.

Чернігівська область

У чернігівських лісах недалеко від села Розсудів ховається містечко Любеч-1. На всіх радянських картах воно позначено як база відпочинку, але насправді в Любечі-1 розміщувалася антена радіолокаційної системи “Дуга-2” для виявлення запуску міжконтинентальних балістичних ракет. У місті збереглися будинки, садки, школи та інша інфраструктура. Але зараз в ньому ніхто не живе.

Любеч-1 розташований всього в 50 кілометрах від ЧАЕС, але не є зоною відчуження, тому потрапити сюди досить просто.

Як дістатися до Любеча-1:

Автобусом або маршруткою: з Чернігова автобусом до села Смолигівка. Від Смолигівки до Розсудова йде бетонна дорога, на якій можна впіймати попутку.

Автомобілем: по трасі М01 або Р69, в бік Броварів, Кіпті, Десни, Чернігова. Від обласного центру знадобиться рухатися ще близько 40 хвилин.

Координати GPS: 51.6385328 30.701899.

Запорізька область

Степногірськ розташований всього в 30 кілометрах від Запоріжжя, але людей тут особливо не зустрінеш. Місто не повністю покинуте, тут продовжують жити незважаючи на відсутність світла, газу і води. У 80-х в Степногорську відкрили шахту, на якій повинні були працювати 2000 осіб, але в 90-х підприємство припинило своє існування. Люди виявилися кинуті напризволяще в вимираючому місті.

Як дістатися до Степногорська:

Автобусом або електричкою: з автостанції “Запоріжжя-3” або “Василівка” маршрутка в сторону Степногорська ходить кожні 40 хвилин або з залізничної станції “Плавні-Вантажні”.

Автомобілем: по трасі М18, Е105.

Координати GPS: 47.5869521 35.3431885.

Для поїздок в ці місця не потрібне спеціальне Сталкерське екіпірування, досить зручного закритого взуття та одягу, який не шкода забруднити в пилу. У літню пору краще скористатися засобом від комарів. У моделей міських машин з невеликим дорожнім просвітом можуть виникнути труднощі.

Щоб оглянути кожну локацію, знадобиться не більше двох-трьох годин.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: “Вперше перевалить за 5 тис грн”: з осені в Україні значно зросте “мінімалка”

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward