“Не ходіть на концерти!”: вчені назвали найшвидший спосіб передачі коронавірусу

event 15:21 Вівторок 15 Вересня 2020 ПОДІЇ

Вчені виявили, що найшвидше коронавірус передається під час співу. Вчені закликали добре подумати, перед тим, як співати чи йти на концерт.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: Деякі краплі настільки великі, що вони рухаються лише на кілька дециметрів від рота, перш ніж впасти, тоді як менші можуть продовжувати зависати протягом декількох хвилин. Зокрема, при вимові приголосних виділяються дуже великі краплі, а літери B і P виділяються як найбільші розповсюджувачі аерозолю“, – пояснив докторант аерозольних технологій Малін Алсвед.

Деталі: Є багато повідомлень про поширення COVID-19 у зв’язку зі співом хорів. Тому уряди різних країн ввели різні обмеження, щоб зробити спів більш безпечним. Досі не було проведено жодного наукового дослідження, яке б встановило точну кількість аерозольних частинок і крапель, які ми фактично видихаємо, коли співаємо. 

Щоб перевірити теорію про те, що спів може мати потенціал “суперпоширення” для SARS-CoV-2, шведська команда залучила добровольців – 12 здорових співаків та двох людей, які мають позитивний результат на COVID-19.  

Одягаючи чистий повітряний костюм у спеціальній камері, наповненій відфільтрованим повітрям без частинок, учасники були оглянуті під час дихання, розмови та співу з маскою для обличчя та без неї.

Коментар: Чим голосніше спів, тим більшою стає концентрація частинок. Пісні, в яких використовуються слова з двома літерами, можуть значно збільшити поширення вірусів“, – повідомляють вчені.

Гучний і насичений приголосними звуками спів поширює крапельки у повітрі. Але якщо співак вдягає маску, рівень поширення часточок стає таким самим, як і у звичайної людини.

Джерело: сайт Study Finds

Читайте також: Школи та дитячі садочки змінять режим роботи під час карантину

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward