НОВИНИ

Названо 10 причин, чому ви постійно мерзнете

Війна між тими, кому жарко, і тими, кому холодно, триває взимку, восени, влітку… Якщо ви в другому таборі, пора задуматися, чому так відбувається, і про які проблеми зі здоров’ям це може говорити?

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Порушений кровообіг

Кров погано циркулює по організму, і людина ніяк не може зігрітися, при цьому температура тіла залишається в межах норми. Відповідно, вона постійно мерзне.

Що робити? Тренуйте судини. Дуже добре допомагає загартовування: контрастний душ, прогулянки взимку. Також рекомендується випивати не менше 2 літрів рідини в день, бо слабка циркуляція крові часто є результатом зневоднення. Їжте продукти, що поліпшують кровообіг: чорний перець, імбир, рибу. І не завадило б звернутися до лікаря.

Знижений гемоглобін

Гемоглобін відповідає за доставку кисню до органів і тканин. Коли кисню не вистачає, з’являється стан, при якому ви відчуваєте слабкість, головний біль, запаморочення і мерзлякуватість. Основна причина розвитку анемії (низький вміст гемоглобіну в крові) — це недолік заліза.

Що робити? По-перше, сходіть до лікаря. По-друге, додайте у свій раціон продукти, які містять залізо та інші поживні речовини: яблука, курагу, гранат, родзинки, м’ясо яловичини або індички.

Незбалансоване харчування (дієти)

Немає калорій — немає енергії. Найчастіше мерзнуть дуже худі люди — їм складно накопичити і зберегти тепло.

Що робити? Не відмовляйте собі в їжі: в зимовому меню обов’язково повинні бути присутніми білки і тваринні жири, які виступають найголовнішим джерелом енергії.

Мала фізична активність

Ще одна причина, чому людина мерзне. Ми дуже багато сидимо: на роботі, в машині, вдома на дивані. Нерухомий спосіб життя — одна з головних причин всіх наших проблем зі здоров’ям, в тому числі і з постійною мерзлявістю.

Що робити? Займайтеся фізкультурою — ось вам 7 причин піти на тренування прямо зараз! Дуже скоро ви помітите позитивні зміни.

Знижена функція щитоподібної залози

За регулювання енергетичних процесів в організмі відповідає щитовидна залоза, вона ж відповідальна за “обігрів” всього тіла. Якщо щитовидка працює з перебоями, то ви не отримуєте потрібної кількості тепла.

Що робити? Обов’язково запишіться на прийом до ендокринолога. Тільки лікар зможе визначити, з якої причини стався збій, чи є дефіцит заліза, а потім призначити правильне лікування.

Вегетосудинна дистонія

Відчуття холоду може виникати через проблеми в роботі вегетативної нервової системи. Вегетосудинна дистонія — це не хвороба, а сукупність певних симптомів. З ними цілком можна впоратися.

Що робити? Якщо ви страждаєте через головні болі, запаморочення, відчуваєте постійну слабкість і недолік сну, дуже швидко втомлюєтеся, то швидше до лікаря за напрямком для аналізу крові!

Стрес і нервові зриви

Душевний дискомфорт дуже часто супроводжується фізичним — багато людей мерзнуть в стані стресу, незалежно від того, яка температура “за бортом”.

Що робити? Менше нервуйте, в напружений час пийте заспокійливі настої валеріани, меліси, пустирника (якщо у вас немає протипоказань). Спіть не менше 8 годин на добу і добре харчуйтеся — налягайте на рибу, яйця, яловичину та інші продукти, в яких є вітамін В12.

Нестача вітамінів A і Е

Вітамін А відповідає за нормальний обмін речовин в організмі, а також підтримує роботу нервової і серцево-судинної систем. Вітамін Е бере активну участь в харчуванні клітин і зміцненні стінок судин. Приймати їх потрібно обов’язково разом, бо вітамін Е перешкоджає руйнуванню вітаміну А. Ось така дружба. Дисбаланс цих речовин може відбитися на правильній роботі печінки, яка грає важливу роль в “розігріві” крові.

Що робити? Отримувати вітаміни А і Е з їжею! А — печінка, жовток, молоко, болгарський перець, абрикоси, петрушка, кріп, чорнослив. Е — оливкова олія, помідори, листя салату, молоко, петрушка, м’ясо, насіння, горіхи.

Кава, сигарети, алкоголь

Куріння, зловживання алкоголем і 10 чашок кави в день шкодять всьому тілу: викликають спазми і звуження судин, тому людина і мерзне. Щогодинні “пробіжки” на вулицю, щоб покурити, теж не сприяють зігріванню.

Що робити? Відмовитися. Назовсім, на час або хоча б просто зменшити дози, тому що перебір з цими “енергетиками” тягнуть за собою і серцево-судинні захворювання.

Ослаблений імунітет

Ви мерзнете, а потім хворієте. Всьому виною може бути ослаблення захисних сил організму. Будете зміцнювати імунітет, і організму буде простіше протистояти зовнішнім негативним факторам.

Що робити? Дивіться вище: спорт, прогулянки на свіжому повітрі, вітаміни, правильне харчування, хороший сон, спокій, відмова від тютюну та алкоголю — і жити стане тепліше.

Ще декілька порад:

  • пийте зігріваючі напої (наприклад, імбирний чай);
  • тримайте ноги в теплі;
  • частіше ходіть в лазню або сауну;
  • створюйте тепло навколо себе.

Джерело

Читайте також: Уряд зменшив час дії сертифіката про одужання після коронавірусу

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Прогнози в спорті: ефективні стратегії від PM UA

Pm Ua - перша легальна БК, що діє онлайн. Тому не викликає подиву той факт,…

3 хв. ago

TikTok можуть заблокувати на території Євросоюзу

Соціальну мережу TikTok може бути заблоковано на території Євросоюзу. Таке попередження зробила голова Єврокомісії Урсула…

16 хв. ago

Чому не можна цокатися на поминках: 99% людей не знають реальної причини

Поминки, як і похорон, супроводжуються низкою звичаїв і правил. Кожен, хто хоч раз був на…

41 хв. ago

На Рівненщині розшукали чоловіка, який був оголошений у розшук через неявку до військкомату

28 квітня спільним патрулем з представників Національної поліції та військовослужбовців Рівненського районного ТЦК та СП…

43 хв. ago

Як виростити на своєму городі великий редис: основні хитрощі посіву та догляду

Редис можна висаджувати у відкритий ґрунт з початку квітня й аж до кінця вересня залежно…

46 хв. ago

Гороскоп на 1 травня: що чекає на всі знаки Зодіаку

Астрологи склали гороскоп на 1 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.  Овен (21 березня…

47 хв. ago