НОВИНИ

Навіщо для розсади потрібна фольга: лайфхак, про який ви не знали

Хто з нас хоч раз в житті не намагався що-небудь виростити на підвіконні? Одні садили цибулю, інші – кріп або ароматні трави, треті – намагалися вирощувати квіти або розсаду городніх культур, яку потім планувалося перевезти на дачу, пише уніан

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Вирощування розсади з фольгою – лайфхак

Вирощування розсади – досить трудомісткий процес, який вимагає знання біології, хімії, фізики та багато чого іншого.

Як показує практика, для отримання врожаю недостатньо просто опустити насіння в грунт. Ні рясний полив, ні склад грунту, ні тривалість світлового дня самі по собі не допоможуть розсаді зійти. Всі ці фактори будуть працювати тільки в тому випадку, якщо вони враховуються комплексно. Але якщо забезпечити родючість грунту, рясний полив та необхідне освітлення досить просто, то як бути з температурою?

Що робити, якщо на вулиці ще холодно, а вже пора садити розсаду? Безумовно, в цьому випадку розсаду висаджують не у відкритий грунт, а на підвіконня для більш швидкої появи сходів. Однак, будь-який ботанік вам скаже, що при низьких температурах насіння сходить дуже погано, оскільки йому не вистачає ані тепла, ані сонячного світла.

У цьому випадку садівники рекомендують використовувати звичайну алюмінієву фольгу.

Річ у тім, що фольга чудово відбиває тепло і сонячне світло, тому, як з’ясувалося, вона ідеально підходить для того, щоб виконувати функцію штучного інкубатора для розсади.

Як використовувати фольгу при вирощуванні рослин

Достатньо обгородити місце з розсадою своєрідним бортиком з фольги, щоб культура почала рости швидше. Ви отримаєте наступний результат:

  • фольга буде відбивати світло, але при цьому воно не буде розсіюватися, а почне концентруватися на рослинах.
  • алюмінієва фольга зменшує тепловіддачу і сонячне тепло, яке буде отримувати розсада, що стоїть на підвіконні, буде зберігатися довше.

Іншими словами, зробивши навколо ящика з розсадою парканчик з фольги, ви зробите свого роду домашній “термос” і створите для вашого насіння або розсади штучний парниковий ефект. Рослини отримають більшу кількість тепла і світла і, відповідно, розсада зійде швидше і буде більш життєздатною.

Врахуйте, що чим вищими будуть бортики з фольги – тим краще. В ідеалі, відбивна поверхня має бути до 30 сантиметрів у висоту. Однак в жодному разі не накривайте фольгою “дах” вашого інкубатора.

Читайте також: Чому після прання в пральній машині речі смердять: помилки більшості господинь

Розсада повинна мати доступ денного світла і тепла, а оскільки ви намагаєтеся створити для рослин сприятливі умови, а не духову шафу, фольгу потрібно закріплювати тільки по бічних сторонах ящика з насінням. Цього буде цілком достатньо. 

Фольга для розсади – в чому перевага

Основний плюс такого методу в тому, що рослини отримують в три рази більше сонячного світла і тепла, ніж, якби ящик з розсадою не був обгорнутий фольгою.

Крім того, за рахунок високої відбивної здатності фольги у таких рослин не буде проблем з нестачею сонячного світла навіть в похмуру погоду. Отже, відсоток схожості у такої розсади набагато вищий в порівнянні з розсадою, яка вирощується більш традиційним способом.

Також врахуйте, що фольга прекрасно відображає тепло. Обтянувши ящик з насінням або розсадою фольгою ви піднімите температуру грунту і повітря над грунтом мінімум на 3 градуси. Відповідно, розсада буде більш густою і життєздатною.

Розсада в домашніх умовах – як це зробити правильно

Якщо ви не знаєте, в чому краще вирощувати розсаду – почніть з найпростішого. Для початку визначтеся з місцем, де будуть стояти насіння або рослини. Це може бути підвіконня або утеплений балкон. Головна умова – там має бути багато сонячного світла і повна відсутність протягів.

Виходячи з того, яке місце ви можете виділити у вашому будинку під розсаду, ви можете визначатися з тим, як саме ви будете висаджувати рослини.

Вирощування розсади можна здійснювати як в один великий ящик, так і поштучно в пластикові або торф’яні стаканчики.

Кожен варіант має як свої плюси, так і мінуси. Основний плюс висаджування розсади у великий дерев’яний або пластиковий ящик в тому, що так ви висадите набагато більше насіння, і на вікні або балконі один ящик займе набагато менше місця, ніж два десятка стаканчиків. Однак, серйозний мінус такого способу в тому, що таку розсаду потрібно буде проріджувати, інакше рослини почнуть “глушити” одна одну, і зрештою ваша розсада буде нежиттєздатна.

Вирощування розсади в пластикових або торф’яних стаканчиках не вимагає проріджування, що є безсумнівним плюсом. Однак погодьтеся, що відвезти на дачу один ящик з розсадою куди легше, ніж 20-30 досить крихких стаканчиків з рослинами. Крім цього, такі ємності займають багато місця в квартирі. Тому обов’язково продумуйте варіант доставки, якщо плануєте висаджувати рослини у відкритий грунт.

Ну і якщо говорити про вибір між пластиковим та торф’яним стаканчиком, то тут відштовхуйтеся від ваших пріоритетів. Пластикові стаканчики – більш бюджетний варіант, але рослину з них потрібно буде акуратно вийняти і пересадити у відкритий грунт. Що стосується торф’яного стаканчика, то пересадка буде менш травматичною для рослини, оскільки його садять в грунт разом з розсадою, і в підсумку стаканчик при розкладанні виконує функцію додаткового добрива.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

У Чернівцях керівник благодійного фонду за 12 тисяч доларів обіцяв переправити військовозобов’язаного за кордон

Столичні поліцейські затримали керівника благодійного фонду, який за 12 тисяч доларів організував для ухилянта незаконний…

56 хв. ago

У Києві конфлікт між друзями ледь не закінчився вбивством

11 травня до поліції Києва надійшло повідомлення про те, що у квартирі на одній з…

1 годину ago

На Вінниччині внаслідок ДТП загинуло троє поліцейських

ДТП сталась 11 травня близько 12 години на обʼїзній дорозі міста Вінниця. На місці події…

2 години ago

У Рівному чоловік хотів вистрибнути з вікна шостого поверху (ВІДЕО)

У Рівному чоловік хотів викинутися з вікна шостого поверху. Про це повідомляє патрульна поліція Рівненщини.…

2 години ago

Подешевшання їжі: як змінились ціни на продукти в Україні

За останній рік продукти подешевшали орієнтовно на 0,5%. Однак, є позиції, які навпаки, значно подорожчали,…

3 години ago

Від драми до комедії: топ-5 українських серіалів, які ви могли пропустити

Українські серіали відомі своїми загадковими сюжетами, емоційними акторами та цікавими історіями. Кожен проєкт - це…

3 години ago