НОВИНИ

Нацбанк виведе з обігу частину паперових банкнот: деталі

Національний банк України активізує виведення з обігу банкнот номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років. Це ж стосується монети 1 гривня жовтого кольору, яка карбувалася до 2018 року.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це на брифінгу сказав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Він розповів, що з 1 жовтня, потрапляючи в банки, ці гроші не будуть повертатися в обіг, а будуть вилучатися і передаватися до Національного банку.

Шабан обґрунтував такий крок економічною доцільністю. Він нагадав, що НБУ почав карбувати монети 1, 2, 5 і 10 гривень, які живуть 20-25 років.

Коментар: “У паперовій формі у банкноти коротший термін життя. Ми просто будемо поступово замінювати в обігу 1 і 2-гривневі банкноти на монети”, – сказав він.

Як відзначили в пресслужбі НБУ, банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монета 1 гривня жовтого кольору, поки залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. 

При цьому поступово в обороті їх ставатиме все менше, а їх місце займуть відповідні сріблясті монети номіналом 1 і 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Джерело: сайт Рубрика

Читайте також: Нацбанк утилізував зношених банкнот на 25 мільярдів гривень

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

У Рівному затримали чоловіка, який прийшов в церкву та погрожував револьвером священнику

За фактом хуліганства у Рівному розпочато досудове розслідування. Про це повідомили у пресслужбі поліції Рівненщини.…

23 хв. ago

На Хмельниччині чоловік зґвалтував свою неповнолітню доньку

Мешканця Шепетівського району Хмельницькій області судитимуть за зґвалтування власної малолітньої доньки. Зловмиснику загрожує до 15…

24 хв. ago

В Україні різко подорожчала земля: скільки тепер коштує гектар

В Україні відчутно здорожчала земля сільгосппризначення. Так, за підсумками першого кварталу 2024 року (січень-березень), капіталізація…

37 хв. ago

Названо знаки Зодіаку, які стануть набагато щасливішими у травні: хто вони

Астрологи назвали три знаки Зодіаку, чиє життя налагодиться вже в травні цього року. Це буде…

45 хв. ago

За кордон за 2,5 млн грн: на Буковині викрили нову схему для ухилянтів

Правоохоронці перекрили у Чернівецькій області черговий канал переправлення військовозобов’язаних чоловіків за кордон.  Про це повідомляє…

48 хв. ago

Завтра в Україну прийде похолодання: прогноз синоптика

У п'ятницю, 3 травня, в Україні очікується зниження температури повітря.  Про це повідомила синоптик Наталка…

56 хв. ago