Нардепи змінили виборче законодавство: деталі

event 18:08 Четвер 16 Липня 2020 ПОДІЇ

Сьогодні рада ухвалила законопроєкт №3485 в цілому. Таким чином нардепи частково змінили українське виборче законодавство.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Такий законопроєкт підтримали 308 нардепів.

Автори законопроєкту наголошують на тому, що він покликаний усунути прогалини та неузгодженості, скорелювати строки, спростити виборчі процедури та уніфікувати їх. Це все сприятиме дотриманню світових стандартів проведення виборів.

Що зміниться?

Загалом законопроєкт передбачає внесення змін до новоприйнятого Виборчого та Кримінального кодексів України, законів “Про Центральну виборчу комісію”, “Про Державний реєстр виборців” та інших актів.

Таким чином зміни встановлюють, що позачергові місцеві вибори (проміжні, перші та додаткові) будуть проводитися двічі на рік — в останню неділю березня та останню неділю жовтня.

Крім цього, згідно з прийнятим законопроєктом, у виборчому процесі в Україні буде передбачена можливість використання інноваційних технологій та електронних сервісів.

Зміни у внесенні грошової застави

Важливі зміни внесено щодо участі політичних сил у виборчому процесі. Так, партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, після початку виборчого процесу та до подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати одним платежем повинна внести на спеціальний рахунок грошову заставу в розмірі 1000 мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (останні визначаються станом на день початку виборчого процесу).

Грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост президента, або особисто кандидатом на пост президента, висунутим шляхом самовисування, у безготівковій формі одним платежем на спецрахунок ЦВК в розмірі 650 мінімальних заробітних плат.

Покарання за порушення виборчих прав

Також зміни будуть внесені до Кримінального кодексу України. Вони стосуватимуться захисту виборчих прав громадян.

Таким чином тепер обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк каратимуться:

  • перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі;
  •  перешкоджання діяльності члена виборчої комісії чи члена комісії референдуму, члена ініціативної групи референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: “Карантин не завадить”: в Україні відбудуться місцеві вибори 

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward