Нардеп прокоментував скандал навколо законопроекту про вступ без ЗНО

event 16:48 П’ятниця 03 Липня 2020 ПОДІЇ

Верховна Рада 3 липня схвалила зміни до закону України про вищу освіту. Таким чином парламентарі дозволили вступати до вищих навчальних закладів дітям з окупованої частини Донбасу, а також дітям лікарів, що померли від коронавірусної інфекції.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Під час пленарного засідання за законопроект проголосували 310 депутатів. Він під №3734 доступний на сайті Верховної Ради.

Прийняття цього законопроекту прокоментував нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук у своєму Telegram-каналі.

Коментар: “Коли ми кажемо, що Донбас і Крим це Україна – це не просто так. Я вважаю, що діти з тимчасово окупованих територій мають хотіти жити в Україні, вступати в українські університети”, – написав він.

Перед голосуванням виникли суперечки між фракцією Європейської Солідарності та спікером парламенту Дмитром Разумковим.

Фракція “ЄС” вимагала голосувати лише в першому читанні, оскільки хотіли доопрацювання закону. Зокрема, нардепи хотіли включити в закон можливість вступу без ЗНО і для дітей ветеранів АТО/ООС.

Врешті, голова парламенту Дмитро Разумков після емоційної суперечки з депутатами поставив на голосування закон в нинішньому вигляді. Його остаточно схвалили за основу та в цілому.

Деталі законопроекту

  • Ці визначенні групи абітурієнтів зможуть вступати до усіх вищих навчальних закладів України без здачі ЗНО за державним замовленням.
  • Раніше за таким же принципом до вишів могли вступати мешканці тимчасово окупованої АР Крим і Севастополя, діти загиблих військових, а також учасники АТО або ООС.
  • Автором законопроекту є Президент України Володимир Зеленський. Внесення до цього списку дітей загиблих медиків було логічним після того, як їх прирівняли до ветеранів війни.
  • Рішення щодо мешканців окупованого Донбасу також частково пов’язане з пандемією коронавірусу. Через неї у дітей зі Сходу виникли проблеми з потраплянням на вільну територію.

Нагадаємо, проблеми ЗНО 2020 почалися насамперед через пандемію коронавірусу й карантинні обмеження. Спершу ЗНО переносили, згодом дата проведення була незрозумілою. Навіть говорили про повне скасування оцінювання.

Втім для дітей з окупованих територій це стало ще більшим випробуванням. Спершу були закриті КПВВ на Донбасі, а потім, коли вже було домовлене їхнє відкриття, бойовики передумали.

Український журналіст Сергій Гармаш, який родом з нині окупованого Донецька, переконаний, що бойовики вдалися до таких провокацій саме через ЗНО. Мовляв, вони це роблять лише для того, щоб діти з ОРДЛО не могли вступити до вишів на вільній території.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Депутати-бунтівники”: ОПОРА назвала депутатів, які найбільше голосують проти лінії фракції

Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward