НОВИНИ

“Найкраще лікують післявоєнний синдром”: українські вчені на декілька років випередили своїх британських колег

Українські вчені, серед яких й військові медики, на кілька років випередили закордонних колег у діагностиці посттравматичних стресових розладів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Післявоєнний синдром це психічний розлад, що виникає в результаті переживання однієї чи кількох психотравматичних подій, таких як, наприклад, військові дії, теракти, аварії, тощо.

Протягом багатьох років фахівці Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова НАМН України, військові лікарі Національного військово-медичного клінічного центру “ГВКГ” та Української військово-медичної академії виявили, що у людей, які страждають від порушень з боку психоемоційної сфери, зокрема осіб із ПТСР, мають місце специфічні офтальмологічні та нейроофтальмологічні порушення.

Це дало змогу виявити типові діагностичні ознаки, притаманні особам із ПТСР. Отримані результати підтвердили гіпотезу вчених про наявність певних аномальних змін у реакції на застосовані подразники діаметра зіниць та рухів ока у пацієнтів із ПТСР та можливість його діагностування за цими ознаками.

Коментар: Здійснені дослідження і розробки дали можливість військовим медикам на стадії ранньої діагностики виявляти осіб із ПТСР та обирати вірну тактику лікування, під час якого значно зменшується термін одужання“, – зазначив полковник медичної служби Олександр Лашин. 

Отримані результати військових медиків спільно з колегами з Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова НАМН України успішно використовують у практиці під час обстеження учасників бойових дій. Подальше поле застосування розробки може бути дуже широким. Адже суть розроблених методів це виявити індивідуальні особливості розладів постраждалих у різноманітних кризових ситуаціях та розробити індивідуальну суб’єктно-орієнтовану програму їхнього лікування.

Джерело: сайт Арміяінформ

Читайте також: “Чим це загрожує?”: кожного року рівень океану підіймається на декілька міліметрів

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Не лише засіб проти старіння: що таке колаген, для чого він потрібен і де його взяти

Сьогодні колаген не лише засіб для боротьби зі зморшками. Їжа, креми для шкіри, БАДи та…

5 години ago

Ідеальний домашній попкорн: простий рецепт

Хрусткий, ароматний і нічим не зіпсований - домашній попкорн завжди виходить набагато смачнішим, ніж магазинний.…

7 години ago

Як перестати постійно губити різні речі: поради психологів

Особливості або проблеми з пам'яттю часто стають перешкодою для якісного навчання, комфортного життя та досягнення…

8 години ago

Королева саду: правила посадки гортензії

Гортензія - це не просто красива квітка, але й справжня королева саду. Ці пишні, розкішні…

9 години ago

Виманював гроші у сімей українських полонених: СБУ викрила шахрая, який видавав себе за офіцера

Служба безпеки ліквідувала ще одну шахрайську схему виманювання грошей у родичів українських військовополонених та зниклих…

10 години ago

На Рівненщині склали адмінпротокол на молодика, який демонстрував оголені сідниці в центрі міста

За вчинення дрібного хуліганства поліцейські склали на жителя Костополя адмінпротокол. Про це повідомили у пресслужбі…

11 години ago