На Рівненщині збудують перший дата-центр в західній Україні

event 13:46 Вівторок 20 Жовтня 2020 РІВНЕ

Сьогодні у Вараші покладено початок грандіозному проєкту. Компанії “Енергоатом”, Bitfury Group та Рівненська ОДА домовилися про будівництво обчислювального центру у промисловій зоні міста Вараш із використанням потужностей АЕС.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Це буде перший дата-центр в західній Україні, який збудують поряд із РАЕС. Хороша кліматична зона, географічне розташування та надлишок електроенергії дали змогу саме Рівненщині стати передовою у пілоті. Потужність – 250 мегаватів із нарощенням до 500 мегаватів.

Коментар: “Це довгоочікуваний проєкт між ІТ-галуззю та енергетикою. І Рівненщина – дуже привабливий регіон для побудови таких центрів обчислювального профілю, особливо за умов співробітництва з національним високотехнологічним гігантом – ДП НАЕК “Енергоатом”.

У період зростання системного профіциту електроенергії в Україні з одного боку, та підвищеного попиту та високошвидкісні обчислення з боку інноваційних індустрій з іншого, розгортання центрів обробки даних є перспективним напрямком підсилення регіональної економічної доктрини”, – відзначив засновник та генеральний директор компанії Bitfury Group Валерій Вавилов.

Компанія Bitfury Group є світовим лідером у розробці спеціалізованих обчислювальних процесорів, обчислювального обладнання та єдиною компанією у світі, що впровадила двофазне імерсійне охолодження центрів обробки даних у промислових масштабах.

Коментар: “На Рівненщину вдалося залучити ще одного потужного інвестора – Bitfury Group. Це велика сума приватних капіталовкладень, нові робочі місця та сигнал для інвесторів – тут можна розвивати такі серйозні індустрії національного масштабу.

Це буде перший дата-центр в Західній Україні, який породжує розвиток ІТ-освіти та галузі інженерії. А головне, це – можливість для прямого продажу атомної енергетики і вирівнювання її споживання. Створення такого дата-центру – це продовження позиціювання Рівненщини, як технократичного хабу”, – прокоментував голова ОДА Віталій Коваль.

Робота над проєктом “Дата-центр в РАЕС” тривала близько року. Робоча група із вивчення умов співпраці складалася із фахівців Рівненської ОДА, ДП НАЕК “Енергоатом”, ВП “Рівненська АЕС”, Міністерства цифрової трансформації, Вараської міської ради та незалежних експертів.

За словами члена експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Міністерства цифрової трансформації Дмитра Нікандрова, наявність в Україні мережі потужних дата-центрів, надійним джерелом доступної електроенергії для яких стануть АЕС, дозволить створити необхідні умови для повномасштабної реалізації державної політики у сфері цифровізації.

Коментар: “Цей проєкт – унікальний не лише для України, але й для світу. Адже вперше дата-центр підключений до потужностей АЕС. Це дає переваги для стабільного споживання та можливості використання станції профіцит енергетики. Україна має стратегічну ціль – розвивати свої хмарові системи та зберігати  дані у себе в країні. Тому серед важливих завдань Мінцифри – забезпечення локальної обробки даних в країні, що надасть змогу широко використовувати технології штучного інтелекту”, – зазначає Дмитро Нікандров.

Завдяки реалізації проєкту на РАЕС буде забезпечено видачу потужностей атомних електростанцій в режимі диспетчерського обмеження за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД. Створення центру забезпечить додаткового постійного споживача електроенергії для ВП РАЕС за тарифом прямого підключення.

Поряд зі зростанням іміджу України та Рівненської області, як таких, що розвивають і впроваджують провідні технології, проєкт покликаний покращити екологічну ситуацію в країні внаслідок збільшення виробництва “чистої” електроенергії.

Джерело: сайт Рівненської ОДА

Читайте також: Дві станції на Рівненщині припиняють продаж квитків Укрзалізниці

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward