НОВИНИ

На Рівненщині висадили перших 12 тисяч саджанців на місці знищених копачами лісів (відео)

На Рівненщині висадили 12 тисяч саджанців сосен на території знищеного родовища. Екологічна катастрофа на Поліссі виникла внаслідок масового незаконного видобутку бурштину.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вже більш ніж пів року тривають роботи із відновлення пошкоджених лісів Полісся. Так звані “місячні пейзажі” замість звичайних лісів з’явилися у результаті незаконного видобутку бурштину.

Для того, щоб врятувати місцеву екологію необхідно було спочатку вирівняти понівечену землю, а потім засадити її саджанцями нових дерев. 

Ініціатором цього заходу є народний депутат Дмитро Соломчук. До участі в екологічному проєкті з відновлення лісів долучилися місцеві підприємці, працівники сільгоспу та навіть школярі.

Коментар: Ще навесні разом ми обрали пошкоджену бурштинщиками ділянку на Поліссі. Вона була повністю перекопаною і розмитою мотопомпами, ліс зрубаний. Ми розрівняли місце, підготували його і висадили там дерева. Вже найближчі місяці ліс почне відновлюватися“, – коментує нардеп.

Зауважимо, що внаслідок неконтрольованого видобутку сонячного каміння стрімко знищуються лісові насадження та надра, для відновлення яких знадобляться десятиліття. Екологи повідомляють, що на деяких ділянках копати не можна навіть законно, оскільки популяція і біорізноманіття в таких лісах з’явиться тепер не раніше, ніж за сто років.

Також, це повне знищення можливості циркуляції підземних вод, і як наслідок, мікрокліматичні зміни в цих регіонах. І якщо деякі ліси можливо врятувати, то це потрібно робити вже сьогодні.

Читайте також: “Екологічна катастрофа”: чому Рівненщина може залишитися без лісу вже через 30 років

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Закарпатті чоловік підробив свідоцтво про смерть дружини, щоб виїхати за кордон

Прикордонники затримали чоловіка, який разом зі своєю 16-річною донькою намагався перетнути кордон. Він пред’явив свідоцтво…

39 хв. ago

У Луцьку викликали поліцію у тролейбус, бо жінка не трималася за поручень

У Луцьку в тролейбус №15 викликали правоохоронців, бо жінка не трималася за поручень. Про це…

55 хв. ago

12 класів школи: у Раді розповіли про масштабну реформу середньої освіти

В Україні продовжується велика реформа середньої шкільної освіти та поступове введення 12-річки. В її рамках…

1 годину ago

На Київщині викрили двох чоловіків, які “зливали” місця вручення повісток

На Київщині правоохоронці викрили адміністраторів інтернет-спільнот, які у месенджерах допомагали громадянам призовного віку уникати мобілізації.…

2 години ago

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Сьогодні, 8 травня, під час пленарного засідання Верховна Рада дозволила деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до…

2 години ago

Уряд створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 травня, створив штаб підготовки до наступного опалювального сезону, який зокрема…

2 години ago