На Рівненщині волонтер скуповує пожежні автомобілі, щоб рятувати людей

event 14:47 Середа 22 Вересня 2021 РІВНЕ

41-річний житель села Люхча Сарненського району колекціонує пожежні авто, проте не задля власної забави, а для благородної справи. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У подвір’ї чоловіка, ніби в пожежному депо, вишикувалася колона спеціалізованих автомобілів. Однак більшість із них розібрані та потребують чималих коштів для відновлення.

Коментар: “Я з дитинства мріяв бути пожежником. І тільки два роки тому став її втілювати в життя, купив першу машину”, – розповів пан В’ячеслав. 

За освітою чоловік інженер-гідротехнік, навчався у Рівненському державному університеті водного господарства та природокористування. Тривалий час працював у сфері приватизації землі. Зараз – безробітний. Якось В’ячеслав став очевидцем пожежі у сусідньому селі Любиковичі – горіла літня кухня. Ще до приїзду рятувальників він допомагав загасити вогонь і побачив, яка це нестримна стихія і як важко з нею боротися.

Коментар: Тому коли дізнався, що одне ліквідоване підприємство продає пожежний автомобіль, повністю розкомплектований, але з невеликим пробігом – усього 7 тисяч 600 кілометрів, то одразу вирішив придбати. Отак і вийшло, що дружина хотіла власне авто, а я позичив гроші і купив спеціалізовану машину для громади, – усміхається чоловік. Уже через місяць завдяки Інтернету знайшов необхідні запчастини та обладнання, витратив на ремонт три тисячі доларів”.

У листопаді 2019 року пан В’ячеслав став рятувальником-волонтером. Щоб отримати офіційний статус, створив громадську організацію “Добровільна пожежна дружина”. Разом зі своїми чотирма помічниками і сином Іваном закінчили спеціальні курси. Ніколайчука підтримують професійні рятувальники. Вони подарували німецькі рукави і комплект захисного спецодягу. Завдяки соціальним мережам про сільського ентузіаста дізналися далеко за межами України. Нещодавно йому з Іспанії прислали дуже класний костюм рятувальника.

У разі пожежі на території найближчих сільських рад чоловіку телефонує черговий диспетчер з Сарн. Вячеслав пояснює, що може дістатися до місця пожежі швидше ніж рятувальники з райцентру. 

Коментар: Дорогою до нас є залізничний переїзд. Якось сарненські рятувальники вісім хвилин стояли там, а тоді спалахнула прибудова до зерноскладу з подвійним дерев’яним перекриттям площею понад тисячу квадратних метрів. Якби я не виїхав, то вогонь знищив би усе приміщення” – стверджує чоловік.

Чоловік стверджує, що багато хто не розуміє масштабу цієї стихії, та сприймають пожежу як шоу: “Нещодавно у нашому селі загорілася хата, то мене найбільше вразила людська байдужість. Прийшло багато чоловіків, та замість того, щоб допомагати, вони дивилися на пожежу, як на шоу, і знімали на телефон. Хіба так можна? Ніхто не знає, коли така біда може статися у твоєму господарстві. Найстрашніше, коли люди гинуть і рятувальники виносять у рядні обгорілий труп”.

В’ячеслава Ніколайчука поважають місцеві жителі й обрали депутатом Сарненської територіальної громади, щоб він захищав їхні інтереси. А він не лише представляє, але й рятує людське майно та помешкання.

Коментар: “Хочу відремонтувати ще одну машину, і тоді вже чергуватиме два автомобілі. Тільки дзвінок – одразу їду на виклик, бо десь спалахнула пожежа і потрібно людям допомогти”, – розповідає волонтер-вогнеборець.

Джерело

Автор:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward