На Рівненщині розкопали кладку польського палацу XVIII ст. та старовинну кераміку (фото)

event 18:48 Вівторок 08 Грудня 2020 РІВНЕ

У селі Боремель Демидівського району на Рівненщині археологи розкопали цегляну кладку польського палацу XVIII століття. А також знайшли фрагменти кераміки, скла і мідні монети тієї доби.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: На мурування натрапили під час розвідкової експедиції, яку організували в рамках проєкту “Боремельщина туристична”.

Коментар: Виявили фрагмент кладки. Скоріше за все, що це мощення подвір’я палацу, палацу Чацьких“,  розповів голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Кілька днів у селі Боремель досліджують територію палацового комплексу. Його заклав колишній власник Францішек Чацький наприкінці 18-го століття.

Коментар:Палац був знищений 19 квітня 1831 року, тут відбулася найбільша битва Польського повстання. Ця вся ділянка – це територія палацу. Досить великий маєток був з двома флігелями, триповерховий. Є і замальовка Наполеона Орди, вже самих руїн, і історична реконструкція” – додав Заблоцький.

Євгеній Заблоцький припустив, що палацовий комплекс займав приблизно гектар. Він також пояснив, що попередньо цю території обстежили георадаром і визначили, де зробити розвідкові розкопи.

Керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк розповів: щоб натрапити на предмети, якими, імовірно, користувалися в часи існування палацу, довелося прокопати два метри землі.

Коментар: Кераміка 17-го століття, яка побутувала і використовувалася власниками замку, а, можливо, й жителями палацу. І ось така цікава річ – фрагмент скла, шибка скляна, теж, скоріше за все, 18-го століття. Воно неоднорідне, можливо, гутного походження“,  наголосив він.

Окрім кераміки та скла, натрапили на залізні предмети та мідні монети.

Коментар:Треба чистити, але зазвичай вони коронні або литовського типу. Тобто тут буде з одного боку зображення Яна Казимира, з протилежного боку – польський орел, або литовська погоня. І прописується рік 1663 до 1667, тобто це середина десь 17-го століття. Цікавою є знахідка фрагменту вістря для розв’язування такелажу з рогу оленя“, – розповів керівник експедиції.

Цю територію місцеві досі називають Замчисько, адже до палацу на цьому місті був замок Курцевичів, які перед Чацькими володіли цими землями, – каже Віктор Корінь. І в його планах на наступний рік знову запросити науковців для ґрунтовнішого дослідження цієї території.

А виявлені під час розвідкових розкопок знахідки презентують у звітній археологічній виставці 23-го грудня в обласному краєзнавчому музеї.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: “Тут проживала сім’я, яка керувала поселенням”: у Гощі археологи виявили житло та давньоруську піч (фото)

Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward