НОВИНИ

На Рівненщині хочуть відреставрувати відому пам’ятку історії

На Рівненщині місцева громада вирішила відреставрувати пам’ятку 18-го століття. Йдеться про скульптуру “Христос Боремельський”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Там Ісус у терновому вінку, який падає під вагою хреста, коли йде на Голгофу. Втілення цих намірів наблизила перемога в обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад.

Скульптуру “Христос Боремельский” іменують за назвою села Боремель у Демидівському районі, у якому розташована ця пам’ятка місцевого значення. Коли і чому її тут встановили – інформують таблички на постаменті.

Коментар: Написано, що в честь перенесення ікони Спаса Боремельського, Ісуса під Хрестом було збудовано нову церкву із старої дерев’яної церкви перенесли ікону, церкву розібрали, а на її місці встановили пам’ятник“, – розповідає голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Ікону вивезли з Боремля у Першу світову війну. Де вона зараз – невідомо.

Коментар:Це історична реконструкція одного з науковців, скоріш за все, польських – “правидивий візерунок Ісуса в Боремлю. Ісус Христос і 33 хрести, які символізують Його вік. Ікона досить незвична, цікавий сюжет“, – додав голова фонду.

Що ж до скульптури, то вона з вапняка, а постамент мурований з цегли. Сама скульптура теж частково обмазана цементом, що погано впливає на її стан, повідомив експерт.

Коментар:Мешканці Боремля зауваження давали, що в такому стані – я побачив. Тому прийняли рішення її на початках хоч якось зберегти. Зробити навіс. Наступний крок – це було написання проєкту, виграли і стали з Женею шукати, кого б запросити сюди із дослідників, георадарників, щоб знати більше, як його відреставрувати“, – каже голова Боремельської громади Віктор Корінь.

Георадаром обстежують ділянку розмірами 12 на 18 метрів.

Коментар:Тут колись стояла стара церква і зараз ми проводимо георадарне сканування, щоб зрозуміти, що під землею. Бо може лишилися крипти, якісь поховання і підземні споруди. Зараз ми зробимо площадну зйомку, потім зробимо обробку, видамо археологам і щоб вони вже цільово копали, щоб не брати всю площу, а де щось є“, – пояснює директор лабораторії неруйнівних методів дослідження Андрій Кадун.

Ще у листопаді скульптуру в Боремлі обстежили архітектори-реставратори з Києва.

Коментар:Вони зробили обмір пам’ятника, взяли проби кладочоного розчину, самої цегли, визначили стан, проблеми. Сьогодні розроблєяться технологічна картка, як, яким чином і якими кроками потрібно підходити до реставрації. Буде сама проєктно-кошторисна документація, де буде вартість вказана. По вартості зараз важко сказати“, – зазначає голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Обстеження пам’ятки і проєктно-кошторисну документацію на реставрацію роблять у рамках проєкту “Боремельщина туристична”, який переміг у обласному конкурсі розвитку місцевих громад, – пояснює голова Боремельської ОТГ Віктор Корінь. 149 тисяч гривень – це гроші обласного бюджету, а майже 50 тисяч – місцевої громади.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: “Рівненщина різдвяна”: в області стартує новий автентичний проєкт

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Експерти розповіли, які шкідники найчастіше вражають тую: як захистити рослину

Щоб туї росли пишними й були завжди зеленими, треба їх захищати від шкідників, які їх…

48 хв. ago

Названо знаки Зодіаку, які ризикують залишитися без грошей на цих вихідних

Астрологи назвали два знаки Зодіаку, чиє фінансове становище може серйозно похитнутися. На думку експертів, вони…

2 години ago

У Києві поліцейські затримали чоловіка з чотирма відрами канабісу

Правоохоронці затримали у Києві озброєного наркодилера під час збуту десяти кілограмів канабісу. Про це повідомляє…

3 години ago

У Києві викрили фейкових агробізнесменів, які хотіли заволодіти 25 млн грн банку

У Києві затримали "на гарячому" трьох шахраїв, які намагалися за підробленими документами заволодіти 25 мільйонами…

3 години ago

Перед вихідними в Україну прийде похолодання: де знизиться температура

Із п'ятниці, 3 травня, погода в Україні почне змінюватися. На півночі країни, а також місцями…

4 години ago

Ціни на банани б’ють всі рекорди

В Україні рекордно зросли ціни на банани, що спричинили кліматичні зміни у Центральній Америці та…

5 години ago