На Рівненщині хочуть відреставрувати відому пам’ятку історії

event 10:27 Понеділок 14 Грудня 2020 РІВНЕ

На Рівненщині місцева громада вирішила відреставрувати пам’ятку 18-го століття. Йдеться про скульптуру “Христос Боремельський”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Там Ісус у терновому вінку, який падає під вагою хреста, коли йде на Голгофу. Втілення цих намірів наблизила перемога в обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад.

Скульптуру “Христос Боремельский” іменують за назвою села Боремель у Демидівському районі, у якому розташована ця пам’ятка місцевого значення. Коли і чому її тут встановили – інформують таблички на постаменті.

Коментар: Написано, що в честь перенесення ікони Спаса Боремельського, Ісуса під Хрестом було збудовано нову церкву із старої дерев’яної церкви перенесли ікону, церкву розібрали, а на її місці встановили пам’ятник“, – розповідає голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Ікону вивезли з Боремля у Першу світову війну. Де вона зараз – невідомо.

Коментар:Це історична реконструкція одного з науковців, скоріш за все, польських – “правидивий візерунок Ісуса в Боремлю. Ісус Христос і 33 хрести, які символізують Його вік. Ікона досить незвична, цікавий сюжет“, – додав голова фонду.

Що ж до скульптури, то вона з вапняка, а постамент мурований з цегли. Сама скульптура теж частково обмазана цементом, що погано впливає на її стан, повідомив експерт.

Коментар:Мешканці Боремля зауваження давали, що в такому стані – я побачив. Тому прийняли рішення її на початках хоч якось зберегти. Зробити навіс. Наступний крок – це було написання проєкту, виграли і стали з Женею шукати, кого б запросити сюди із дослідників, георадарників, щоб знати більше, як його відреставрувати“, – каже голова Боремельської громади Віктор Корінь.

Георадаром обстежують ділянку розмірами 12 на 18 метрів.

Коментар:Тут колись стояла стара церква і зараз ми проводимо георадарне сканування, щоб зрозуміти, що під землею. Бо може лишилися крипти, якісь поховання і підземні споруди. Зараз ми зробимо площадну зйомку, потім зробимо обробку, видамо археологам і щоб вони вже цільово копали, щоб не брати всю площу, а де щось є“, – пояснює директор лабораторії неруйнівних методів дослідження Андрій Кадун.

Ще у листопаді скульптуру в Боремлі обстежили архітектори-реставратори з Києва.

Коментар:Вони зробили обмір пам’ятника, взяли проби кладочоного розчину, самої цегли, визначили стан, проблеми. Сьогодні розроблєяться технологічна картка, як, яким чином і якими кроками потрібно підходити до реставрації. Буде сама проєктно-кошторисна документація, де буде вартість вказана. По вартості зараз важко сказати“, – зазначає голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Обстеження пам’ятки і проєктно-кошторисну документацію на реставрацію роблять у рамках проєкту “Боремельщина туристична”, який переміг у обласному конкурсі розвитку місцевих громад, – пояснює голова Боремельської ОТГ Віктор Корінь. 149 тисяч гривень – це гроші обласного бюджету, а майже 50 тисяч – місцевої громади.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: “Рівненщина різдвяна”: в області стартує новий автентичний проєкт

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward