“На пеньку, на столі, в машині”: як росіяни за поправки до конституції “голосували”

event 17:08 Четвер 02 Липня 2020 КУРЙОЗИ

В Росії закінчилося семиденне голосування з приводу поправок до Конституції та “обнулення” президентських термінів Володимира Путіна. ЦВК підрахувало 100% протоколів і опублікувало цифру – 77,92% “виборців” проголосували “ЗА”. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Така цифра цілком влаштовує Кремль, але викликає сумніви у тих, хто голосував “ПРОТИ” або бойкотував вибори. У незалежних організаціях та ЗМІ повідомлялося про масові фальсифікації.

1 липня в Росії пройшло основне голосування щодо поправок до конституції. Проте, почали голосувати ще 25 червня. 

Тоді використовували лише скриньки. Щовечора їхній вміст переміщали в сейф-пакети для підрахунку після остаточного закриття дільниць 1 липня. 

Багатьох здивувало, що голосувати можна було не на самих виборчих дільницях, а взагалі де завгодно – від автобусів до пенька біля колодязя в буквальному сенсі. І виглядає це насправді дивно.

Можна, наприклад, проголосувати в багажнику автомобіля.

Для неверующих! Нововведение нашей избирательной системы "Избирательный участок в багажнике!"

Опубликовано Kirill Batanov Среда, 24 июня 2020 г.

Можна зробити це на пеньку біля колодязя.

Можна віддати свій голос на камені.

А можна і на футбольному полі.

В палатках тепер не лише агітатори, а й виборчі дільниці.

Вранці 1 липня голова ЦВК Елла Памфілова заявила, що ніяких серйозних порушень за весь час голосування комісія не виявила. Незважаючи на ці твердження, за тиждень виникали досить резонансні історії.

Журналісти неодноразово фіксували порушення під час голосування. 

Курйоз трапився з одним із пропагандистським каналом. У Росії вирішили зняти сюжет про “чесність” голосування на референдумі за нову конституцію. Втім пропагандисти самі не зрозуміли, як випадково зняли момент фальсифікації результатів референдуму, а потім ще й вставили його в сюжет.

На відео, коли журналістка розповідає про те, наскільки “чесно й прозоро” проходить голосування, один з членів виборчої комісії закидує в урну цілий стос бюлетенів, що є порушенням. 

У багатьох містах траплялися ситуації, коли люди приходили на дільницю і виявлялося, що вони “уже проголосували”. Про такі ситуації повідомляли у Москві, Санкт-Петербурзі, Уфі та інших регіонах .

В Новосибірській області один чоловік проголосував за себе і чотирьох інших членів своєї сім’ї. Внучка чоловіка, який це зробив, Єлизавета була обурена не так поведінкою дідуся, як діями членів виборчої комісії, які видали та прийняли 5 бюлетенів з одних рук.

Коментар: “Я розумію, що наші голоси не грають ніякої ролі, я людина розумна і думаюча. Але щоб так нас мішати з брудом – на моїй пам’яті таке вперше”, – говорить жінка в коментарі місцевому виданню. 

Електронне голосування взагалі можна назвати найбільш скандальною частиною “референдуму”. Інтернет-видання “Медуза” повідомляє, про сотні звернень росіян, яких змушували не просто голосувати, а й надсилати підтвердження у вигляді фото або скріншоту.

Журналіст телеканалу “Дождь” Павло Лобков зміг двічі проголосувати за поправки – електронно та стаціонарно. Він навіть зняв відео-лайфхак для інших, як це зробити. Пізніше в ЦВК це назвали “спеціальним подарунком” і провокацією. 

Проте так робив не лише він, жителька Ізраїля Яель Ільїнські зуміла проголосувати тричі: електронно, в посольстві В Тель-Авіві та в консульстві в Хайфі.

Самі результати волевиявлення ЦВК спершу збиралася підраховувати декілька днів після завершення голосування. Проте вже у останній день голосування, 1 липня, Центрвиборчком почав зразу об’являти попередні результати по всіх регіонах – ще до того, як “плебісцит” завершився. Голова комісії Елла Памфілова пояснила це бажанням швидше дати офіційні результати та тим, що “нічого не заборонено”.

Читайте також: “Обнулення” Путіна: ЦВК опрацювала 100% протоколів – відомі результати

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward