На кордоні Таджикистану і Киргизстану почалася війна

event 16:21 Четвер 29 Квітня 2021 ПОДІЇ

Стрілянина почалася на спірній території в районі водорозподільного пункту “Головний” – як в Таджикистані, так і в Киргизстані цю землю вважають своєю.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У четвер, 29 квітня, на киргизстансько-таджицькому кордоні сталася перестрілка між співробітниками силових структур, внаслідок якої четверо людей були доставлені в лікарню з вогнепальними пораненнями.

Про це російському “Інтерфаксу” повідомив заступник глави Баткенської області Киргизстану Маруфхан Тулаєв.

Коментар:Ситуація на киргизстансько-таджицькому кордоні вийшла з-під контролю. Наразі перестрілка триває, стріляють силовики“, – повідомив Тулаєв.

За його твердженням Таджицька сторона відкрила вогонь, після чого киргизстанські силовики почали стріляти.

Коментар:Є нові постраждалі, на місці лікарі швидкої допомоги надають їм першу медичну допомогу і відправляють в найближчі лікарні“, – додав Тулаєв.

Своєю чергою пресцентр Прикордонних військ Державного комітету національної безпеки (ДКНБ) Таджикистану виступив із заявою, в якій стверджує, що це військові Киргизстану відкрили вогонь по таджицьким прикордонникам.

За його даними, інцидент стався на ділянці водорозподільного пункту “Головний” у верхів’ях річки Ісфара в районі міста Ісфара.

За даними ЗМІ, до місця конфлікту вже стягується важка військова техніка.

Telegram-канал Mash також опублікував відео, на якому зафіксовано, як машини швидкої доставляють поранених до лікарні Ісфарі, прикордонного міста в Таджикистані.

Місцеві кажуть, що зараз в лікарню поступили 8 осіб з вогнестрілами.

З якої причини, за попередніми даними, виник конфлікт

Таджикистан звинуватив Киргизстан в тому, що він порушив раніше досягнуті домовленості і намагається захопити пункт “Головний”. Вони посилаються на карти 1924-1927 років, а також 1989 року, де зазначено, що цей об’єкт належить Таджикистану і з 1968 року використовувався для зрошення та водопостачання прикордонних районів Таджикистану, Киргизстану та Узбекистану.

Обидві країни входять до складу ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку) – російський аналог НАТО.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Дружина маріупольського “лісоруба з АТБ” записала відеозвернення

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward