На Банковій пояснили важливість питання щодо безпекових гарантій за Будапештським меморандумом

event 14:41 П’ятниця 16 Жовтня 2020 ПОДІЇ

На Банковій наголосили, що подальше невиконання Будапештського меморандуму може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Офіс президента наголошує, що порушення питання на міжнародній арені щодо безпекових гарантій для України за Будапештським меморандумом може допомогти нашій державі створити значно міцніші переговорні позиції щодо деокупації ОРДЛО та Криму.

Коментар:Аналізуючи Будапештський меморандум, доходимо висновку, що безпекові гарантії щодо України були порушені ще задовго до 2014 року. Наприклад, варто згадати відоме прикордонне протистояння у 2003 році в конфлікті навколо острова Тузла, що загрожувало територіальній цілісності України. Не менш небезпечними можна вважати так звані газові війни, які є проявом свідомого економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам Україну“, – наголошують в Офісі президента.

Вказується, що світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов’язань одним з підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши в підсумку до прямої збройної агресії.

Світ має захистити неядерні держави. Або зброї масового знищення побільшає  — Майдан закордонних справ

Коментар: Більше того, настільки відверте ігнорування безпекових зобов’язань перед Україною поставить під сумнів для будь-якої іншої держави світу вагу підписів і обіцянок представників держав-гарантів за Будапештським меморандумом. Хто тоді виконуватиме інші подібні домовленості? Ігнорування зобов’язань держав-підписантів за Будапештським меморандумом перед Україною ставить під сумнів увесь корпус міжнародних договорів щодо нерозповсюдження та контролю над зброєю масового ураження“, – підкреслили на Банковій.

Офіс президента зазначає, що наразі залишається актуальним глобальне завдання з нерозповсюдження ядерної зброї, а також створення нових міжнародних документів, що гарантуватимуть безпеку окремих держав у разі відмови від ядерної зброї або намірів з її виробництва.

Також у Зеленського звертають увагу на необхідність актуалізації положень Будапештського меморандуму. Його подальше невиконання може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки.

Коментар:Враховуючи також довготривалість порушення однією з держав-підписантів її зобов’язань, підтверджених у Меморандумі, наполягаємо на необхідності спільної роботи інших держав-гарантів для відновлення безпеки та територіальної цілісності України.

Змушені нагадати, що за п’ять років від 2014-го тодішньою українською владою фактично нічого не робилося для підготовки деокупації Криму. Ще й були розведені у переговорах кримський та донбаський кейси. Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти нашій державі поновити втрачені за той час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом щодо Донецька, Луганська і Криму“, – резюмували в Офісі глави держави.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Сьогодні декілька вулиць Рівного залишаться без води

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward