НОВИНИ

Московська церква хоче, щоб держава заплатила їй 100 млн за вигнання з Лаври

Адвокат Української православної церкви Московського патріархату та митрополита Павла (Лебедя) протоєрей Микита Чекман повідомив, що звернувся до апеляційного суду з проханням стягнути із заповідника “Києво-Печерська лавра” 100 млн грн за фактичне “вигнання монахів” із приміщень.

Про це він написав у Telegram.

Адвокат вважає, що заборона суду в перешкоджанні роботі комісії “фактично призводить до передачі” Києво-Печерської лаври заповідника.

“У зв’язку з цим необхідно вжити заходів зустрічного забезпечення шляхом зобов’язання позивача у семиденний строк з дня ухвали внести на депозитний рахунок господарського суду м. Києва кошти на суму 100 млн грн”, – сказано в заяві.

У відповідь держзаповідник Києво-Печерська Лавра зазначив, що “монастир не приховує, що, безоплатно користуючись державним майном на території Нижньої лаври (79 об’єктів) упродовж 30 років, основним завданням мав отримання надприбутків”.

Нагадаємо, у березні Міністерство культури попередило УПЦ МП, що та має звільнити будівлі на території “Нижньої Лаври”. Державний заповідник “Києво-Печерська Лавра”, який розпоряджається ними, розірвав з Церквою договір від 2013 року про безоплатне користування майном.

Читайте також: На Тернопільщині у “реабілітаційному” центрі незаконно утримували людей і брали за це гроші

Однак в УПЦ МП не погодилися. Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (Чоловічий монастир УПЦ МП), який діяв на території “Нижньої Лаври”, подав позов проти заповідника. А священники УПЦ МП хотіли залишитися у будівлях, поки триває суд.

Однак суд не визнав односторонню відмову заповідника від договору з УПЦ МП недійсною. Таким чином, судом підтверджено законність розірвання договору.

Шевченко Тарас

Любитель складних політичних тем. Він знає, з ким зараз веде переговори Володимир Зеленський та про що думає Емануель Макрон. Окрім політики, він також з завзяттям та захопленням напише про курйози, які сталися у твоєму районі. Він - очі редакції: не пропустить жоден вибух у Білгороді та колаборанта у Мелітополі. А ще - гарно грає в шахи та готовий довго стояти в черзі за смачною кавою.

Недавні новини

Як готувати вівсянку на дієті: смачний і простий рецепт для схуднення

Якщо ви хочете схуднути, варто відмовитися від звичних сніданків. Ключовим моментом є створення здорових і…

1 годину ago

Адвокат розповів, хто зараз стоїть у чергах до ТЦК

В Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки переважно звертаються громадяни, які мають відстрочку від служби…

2 години ago

У четвер Україну охопить 30-градусна спека: прогноз погоди

У четвер, 23 травня, в Україні збережеться дуже тепла і навіть спекотна погода, пише уніан. …

2 години ago

У Раді пропонують бронювати працівників за 20 тисяч гривень військового збору

Стратегічними мають бути не стільки галузі, які визначають чиновники, скільки конкретні працівники, яких визначає роботодавець.…

3 години ago

На Дніпропетровщині чоловік задушив 49-річного знайомого сорочкою

Мешканець Кривого Рогу задушив знайомого і переховувався від правоохоронців у Львівській області. Проте протягом доби…

3 години ago

Медики спростували міф про несумісність риби з молоком

Немає таких продуктів, які не поєднуються один з одним. Популярну хибну думку про правильне харчування…

4 години ago