Міжнародний День людей з інвалідністю

event 17:09 Понеділок 03 Грудня 2018

Міжнародний день людей з інвалідністю – день, що впроваджений з метою привернення уваги до прав, проблем та потреб інклюзивних людей.

В 1992 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 ​​грудня –  Міжнародним днем людей з інвалідністю. Мета такого рішення цілком очевидна: люди з фізичними або психічними недугами повинні відчувати себе повноправними членами суспільства. На сьогоднішній день близько 10% людей мають інвалідність. Їх проблеми в кожній державі схожі між собою. Стосуються вони не тільки освіти, працевлаштування, але і соціальної сфери життя – спілкування.

В Україні близько 3 мільйонів людей з інвалідністю. І вони потребують до себе підвищеної уваги. Ліки, пільги на медичне обслуговування, пенсії і дотації, спеціально оснащений транспорт – це все потрібно людині з особливими потребами. Але не будемо забувати про головне – увагу і розуміння. І не тільки 3 грудня, а постійно.

Як і іншим міжнародним дням ООН, надається щорічна тема. Тема 2018 року: «Розширення можливостей людей з інвалідністю і забезпечення інклюзивності та рівності». Адже, як зазначають в ООН – при ліквідації всіх бар’єрів інклюзивні люди отримують можливість в повній мірі брати участь в житті суспільства, приносячи йому цілком відчутну користь. Таким чином, подоланням дискримінації є складовою частиною шляху до прогресу і розвитку.

У 2016 році Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про права людей з інвалідністю, був затверджений план заходів щодо реалізації Національної стратегії в області прав людини на період до 2020 року по “Створенню ефективної системи запобігання та протидії дискримінації”.

Проте, у нашому суспільстві досі існує безліч соціальних бар’єрів та обмежень, які не дають інклюзивним людям жити повноцінним життям. Потрібно забезпечити комфортні умови для нормального пересування у всіх видах транспорту, проходу до громадських і публічних будівель, руху вулицями, задоволення  культурних потреб.

Нагадаємо, що в кінці серпня цього року ГО “Час-Дій” проводила соціальне опитування: Інклюзія в Україні: міф чи реальність?

 

Теги: ООН
Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward