“Місяць на експертизу”: чому українські фермери не можуть купити якісне мастило

event 14:19 Четвер 30 Липня 2020 ПОДІЇ

Зараз в Україні триває сезон жнив, в ході якого фермери потребують якісних запчастин і матеріалів для роботи сільськогосподарської техніки. При цьому митники масово затримують мастило, яке потрібне фермерам для тракторів і комбайнів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Рівненське підприємство Mogul Lubricants більш як вісім років є імпортером і дистриб’ютором моторного мастила чеської компанії Mogul. Товар в Україну завозиться офіційно – зі сплатою всіх встановлених мит і податків. Це мастило є дуже популярним серед фермерів. 

2 липня, на початку сезону жнив, приїхала чергова партія мастила, загальною вартістю майже пів мільйона гривень. Її мали б в той же день розмитнити та поставити на облік для подальшої реалізації.

Проте, митники запідозрили, що у бочках з мастилом ввозять дизельне паливо. Що цікаво, вартість мастила є втричі вищою за вартість солярки. Відповідно, розмитнювати його під кодом мастила було б втричі дорожче. 

В регіоні зараз тривають жнива. Цей період є найактивнішим у використанні фермерами техніки та, відповідно, мастила. Директор підприємства Агроцентр Іван Шевчук коментує ситуацію.

Коментар: “Зараз активно йде компанія по збору зернових. Фермери, які звикли до нашого мастила, брали його з року в рік не можуть купити продукт, бо його немає на складі. Мастило затримане Митною службою і знаходиться у них”, – розповідає директор.

Об’єму затриманого митниками мастила могло б вистачити всім фермерам Рівненської області мінімум на два тижні роботи. 

Іван Шевчук додає, що цей нафтопродукт є якісним, через що його активно використовують для тракторів і комбайнів. Нині ж фермери, які хотіли купувати надійне мастило, змушені користуватися дешевшими аналогами, які псують техніку, або сильно переплачувати за дорожчі аналоги. 

Чому продукт затримали?

Іван Шевчук розповів про так звані “ризики”, які прописані в Митному кодексі. Фактично митники прописали код мастила як ризиковий, бо під ним можуть завозити дизельне паливо. Через це система автоматично видає “ризик” і відправляє вантаж на експертизу. Її можуть проводити у Львові або Києві.

Коментар: “Спершу зразки продукції відправили у Львів і вона там пролежала з 2 липня. Взагалі на експертизу дається 10 днів, але реально її можна зробити за два дні. Наша експертиза робиться вже двадцять сьомий день. Ба більше, її продовжили до 5 серпня, відправивши з незрозумілих причин до київської лабораторії”, – додає він.

Підприємство готує листи в Мінекономіки, Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики для внесення змін у Митний кодекс.

Іван Шевчук також додав, що з юридичної точки зору митники не порушили закону. Вони зробили так, як пише закон і вказує вище керівництво. Останнє, можливо, таким чином хоче спонукати бізнес “співпрацювати” з митницею, щоб швидше “вирішити цю проблему”.

Коментар: “Такі речі, які зараз робляться, є неприпустимими. Це однозначно сильний тиск на бізнес – до того ж ще й узаконений. Митна служба має можливість безпідставно затримати будь-який товар на місяць часу, практично зупинивши бізнес-процеси”, – додає Шевчук. 

Джерело: сайт Агроцентр

Читайте також: “Винні понад 7 млн гривень”: скільки порушників карантину ще не сплатили штрафів

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward