“Мінімум на 20%”: на які продукти ціна найближчим часом значно зросте?

event 09:56 Понеділок 08 Лютого 2021

В Україні у продуктових магазинах подорожчали практично всі харчі. Пачка чаю, наприклад, на пару гривень, а кави – відразу на 30. Стабільне зростання цін на продукти харчування спустошує гаманці українців. Проте економісти пророкують, що вони зростатимуть і надалі.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Останнім часом українці не встигають запам’ятовувати нові цінники. Зима в розпалі, зелень росте лише парникова разом з цінниками. За кілограм петрушки в деяких областях доведеться віддати близько 120 грн.

Ціна на моркву змінилася десь на гривню. Проте, фахівці кажуть, що на овочеві розцінки зараз гріх нарікати.

Коментар:Якщо збиратися варити борщ, то сьогодні якраз час купляти овочі і борщовий набір. Можливо, за місяць-півтора ціни на овочі у нас, на жаль, будуть трошечки дивувати в гіршому напрямку, тому що ціни і на картоплю, і на буряк, і на моркву підуть вверх“, – повідомив економіст Олег Пендзин.

На соняшникову олію ціни нині найвищі за останні 6 років. Разом із тим, об’єм тари зменшується, а ціна росте. Як пояснили експерти, зменшувати кількість виробництва виробників змушує, серед іншого, менший ніж зазвичай урожай соняха у цьому році.

Пояснення, звичайно, можна знайти з будь-якого приводу, проте перевірити факт складніше. У державі зараз ніхто не відповідає за адекватність цін на харчі. Навіть експерти до кінця не знають, чому відбуваються таке зростання ціни на ринку.

Але українців вже попереджають про зростання цін на 20% для значної частини продуктового кошика.

Ціни за яйця в деяких містах доходять до 5 грн за штуку.

Коментар: “Зросли ціни на зернові. Ми маємо розуміти, що у вартості яйця, наприклад, 60% вартості це є комбікорм. Комбікорм це є кукурудза“, – пояснює економіст.

Картопля все ще залишається для українців другим хлібом. У сховищі після зимівлі вона збережеться якісною лише за сталої температури, вологості та вентиляції. А підтримувати цей мікроклімат – дорого. Тому експерти стверджують, що уникнути найближчим часом підвищення ціни на картоплю буде неможливо.

Гектар картоплі коштує для бізнесу 120 тисяч гривень, а, наприклад, сої – вдесятеро менше.

І подібну історію розкаже чи не кожен аграрій. Та ще й додадуть про відсутність державної підтримки для будь-якого сектору сільського господарства.

Проте економісти доводять, що харчі коштують стільки, скільки повинні. Біда в тому, що українці мало заробляють. І відсоток того, що із заробленого віддають на їжу, – найвищий у Європі.

Коментар:Українська сім’я витрачає 50 відсотків своїх доходів на харчі. Європейські – від 12 до 18. Ціни одні й ті самі, а доходи різні“, – повідомив Олег Пендзин.

Джерело: сайт ТСН

Читайте також: “Ціна за гектар”: за п’ять місяців до відкриття ринку в уряді назвали орієнтовну вартість землі

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward