НОВИНИ

“Мінімалка зросте”: які плюси та мінуси для українців

В Україні планують підняти мінімальну зарплату у три етапи до 6 500 гривень, якщо Рада підтримає ініціативу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Наразі розмір мінімальної зарплати в Україні становить 4 723 гривні. Але президент Зеленський запропонував підвищити мінімальну зарплату.

Етапи підвищення

  • до 5 тисяч гривень у вересні 2020;
  • до 6 тисяч гривень у січні 2021;
  • до 6,5 тисяч гривень у липні 2021.

25 серпня народні депутати зберуться на позачергове засідання, щоб розглянути цю пропозицію.

Пояснення експерта

Як пояснив фінансовий експерт Василь Матій, основою для підвищення мінімальної зарплати є підвищення ефективності праці, яка своєю чергою є ознакою росту ВВП.

Експерт Василь Матій називає головні наслідки підняття мінімальної зарплати. Перше, це інфляція, яка призводить до зростання цін та знецінення грошей. Тож підняття зарплати може частково нівелюватися інфляцією.

Друге, це тінізація економіки. Податкове навантаження і так змушує частину економіки перебувати в тіні, а значну частину роботодавців переводити своїх найманих працівників на ФОПів.

Зауважимо, що перший етап підняття до 5 тисяч (це 5,8%) суттєво не змінить ситуації, але подальші підвищення до 6 тисяч (20%) та 6,5 тисяч (ще 8,3%) можуть відчутно збільшити інфляцію та тінізацію.

На думку Василя Матія, підняття “мінімалки” може призвести до масового переведення працівників на ФОП, тим більше, що зараз багато хто практикує віддалену роботу. Відповідно держорганам буде важче перевірити чи справді людина займається підприємницькою діяльність чи це найманий працівник, якого перевели на ФОП, щоб платити нижчі податки.

Податки ФОПа та найманого працівника:

  • ФОП на третій групі (можуть співпрацювати з юридичними компаніями) сплачує лише 5% від свого доходу та ЄСВ від “мінімалки”.
  • Натомість за працівника роботодавець сплачує 22% (ЄСВ) та вираховує ще 18% (ПДФО) та 1,5% (військовий збір) із зарплати. Тож різниця суттєва.

Також негативним наслідком є збільшення тиску на підприємства.

Коментар: “Значна частина підприємств, які планували капітальні інвестиції у 2021 році, ймовірно, не зможуть це зробити, бо багато коштів піде на утримання персоналу. Тож не буде можливості здійснювати інвестиції, тобто збільшувати інтенсивність виробництва”, – пояснює Василь Матій.

Експерт додає, що вторинні наслідки підвищення також тиснутимуть на бюджет. Зокрема, інфляція призведе до індексації пенсій. А оскільки Пенсійний фонд є дефіцитним, потрібно буде наповнювати його за держкошт.

Важливо відзначити, що багато податків та зборів прив’язані до мінімальної зарплати. З її підвищення зросте ЄСВ для ФОПів, податок на нерухомість, збір на паркування авто, транспортний податок, туристичний збір тощо. Тож частина населення навпаки відчує покращення.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Мільярди гривень”: скільки грошей потрібно, щоб підвищити українцям мінімалку

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Забутий суперфуд: поживний щавель, який збагатить ваш раціон

Якщо ви хочете розширити свій вибір листової зелені на ринку, щавель – це зелень, яку…

8 години ago

Як правильно приготувати спаржу: 4 швидкі способи

Настав сезон спаржі – вишуканого овочу, сповненого корисних елементів та вітамінів. Спаржа готується дуже швидко,…

10 години ago

Шикарний блиск за 5 хвилин: цей простий трюк у душі зробить волосся, як у рекламі

Ви коли-небудь бачили волосся, яке так блищить, що схоже на дзеркало? Звичайно, так — у…

11 години ago

Через які помилки можна втратити урожай груш: не всі садівники знають

Груша – невибагливе дерево і при належному догляді за рослиною, плоди виростають смачними, соковитими та…

12 години ago

На Закарпатті жителька Ужгорода постане перед судом за організацію азартних ігор онлайн

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор,…

13 години ago

Вдарив, а потім викрав телефон: поліцейські Дніпра оголосили підозру зловмиснику

Вчора ввечері, 16 травня, у Дніпрі 37-річний чоловік напав на 40-річного перехожого та відібрав у…

13 години ago