НОВИНИ

Медики розповіли про значну гендерну нерівність в оцінці болю

Виявилось, що більшість людей оцінюють чоловічий та жіночий біль неоднаково. У жінок вона сприймається менш серйозною, ніж у чоловіків.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Вчені з Університету Маямі провели декілька експериментів. До першого було залучено 50 людей, а до другого – 200.

50 добровольцями показували відеоролики, на яких пацієнти й пацієнтки, які страждали від пошкоджень плечового суглоба, виконували вправи. Звісно, це викликало у них відчуття болю різної сили. Оскільки дослідники взяли ролики з бази даних із записами реальних хворих, відчуття болю у людей на відео було справжнім.

Учасників експерименту попросили оцінити силу переживань кожної людини за шкалою від 0 (ніякого болю) до 100 (найгірший біль з можливих). Окрім цього, для об’єктивної оцінки вчені вимірювали яскравість міміки учасників за допомогою комп’ютерної системи FACS (Facial Action Coding System).

До другого експерименту залучили вже 200 людей. До тієї системи оцінювання, яка була в першому експерименті, дослідники додали опитувальник. Учасники відповідали на ретельно продумані питання, які дозволили оцінити їхні гендерні переваги й стереотипи. Також питання давали змогу більш детально дізнатися про переживання людини на відео: “Наскільки, на вашу думку, він/вона чутливий до болю”, “Наскільки правдиво повідомляє про неї?”, “Який спосіб позбавлення від болю ви б порадили?” тощо.

Висновки дослідження

Результати порівняли з оцінками самих пацієнтів та з цифрами FACS. Виявилось, що жінки частіше сприймаються як люди, які відчувають менший біль в порівнянні з чоловіками. Хоч за об’єктивними даними обидві групи відчували біль однаково.

Коментар: “Існує стереотип, що жінки більш схильні висловлювати свої почуття, іноді “надто”. І навпаки: чоловіки стереотипно представляються більш “стійкими”, так що, побачивши на його обличчі болюче переживання, ми думаємо, “боже, та він, мабуть, помирає!”, – заявила авторка дослідження Елізабет Лозин.

Автори також розповіли, що найчастіше жінкам як спосіб позбавлення від болю радили психотерапію і рідше, ніж чоловікам, радили ліки. При цьому від статі це не залежало. Стереотипи однаково проявлялися як і у чоловіків, так і у жінок.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: У США виготовляють унікальний біорозкладний пластик з деревини

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Ароматний та простий банановий пиріг: простий рецепт

Смачно та ароматно, бо з бананами виходить надзвичайно духмяна випічка. Готувати просто, а з’їдається ще…

3 години ago

Зміни у військовому обліку з 18 травня: як покарають за непоновлення даних

Після набуття нового закону про мобілізацію 18 травня всі військовозобовʼязані чоловіки від 18 до 60…

4 години ago

На Буковині викрили виробництво, де готували спеції у бетонозмішувачі

У Чернівецькій області викрили групу осіб, які організували підпільний цех з виготовлення харчових продуктів під…

5 години ago

На Чернівеччині жінка хотіла покращити мобільний зв’язок, але втратила майже 175 тис. грн

На Буковині під приводом покращення мобільного зв’язку шахраї зняли з рахунку місцевої мешканки майже 175…

5 години ago

В Україні запустили державну онлайн-платформу про усиновлення

Міністерство соціальної політики разом із Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей запустили…

5 години ago

До України мчить потужне потепління: прогноз синоптика

На рубежі травня та червня в Україні очікується потепління. Температура може піднятися на 1-2 градуси…

5 години ago