НОВИНИ

Медики назвали людей, які можуть ніколи не захворіти на COVID-19

Нове дослідження вчених показало, що Т-лімфоцити в організмі людини можуть допомогти в боротьбі з коронавірусом (COVID-19), виробляючи імунітет до хвороби.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Т-лімфоцити – це імунні клітини, головне завдання яких – виявляти і знешкоджувати збудників, що потрапили в клітини або знищувати самі інфіковані клітини.

Вчені пояснили, що Т-клітини залишаються в крові протягом багатьох років після перенесеної інфекції. До того ж вони допомагають створенню “довготривалої пам’яті” імунної системи і дозволяють їй швидше і ефективніше реагувати, коли вона знову стикається зі старою хворобою.

Дослідження показали, що у людей, які перехворіли на COVID-19, залишаються Т-клітини, які здатні розпізнавати вірус, незалежно від того, відчувають вони симптоми хвороби чи ні.

Коментар: Втім, недавно вчені виявили загадковий нюанс. З’ясувалося, що у деяких людей тест на антитіла до COVID-19 може бути негативним, а на Т-клітини, здатні розпізнати вірус, – позитивним … Однак найбільшою загадкою стало те, що вчені виявили специфічні до COVID-19 Т-клітини в зразках крові, взятих за роки до початку пандемії”, – відмічено в публікації.

Унаслідок вчені припустили, що деякі люди вже мали певний ступінь імунітету до коронавірусу ще до того, як ним захворів перший пацієнт. Як з’ясувалося, багато людей, 40-60% з тих, хто ніколи не контактував із вірусом, мають такі Т-клітини.

Коментар: Це відкриття також допомагає зрозуміти деякі речі, які досі залишаються загадкою. По-перше, стрімке зростання ризику розвитку хвороб з віком, а по-друге, незрозуміла вченим здатність вірусу руйнувати селезінку“, – пояснили вчені.

Додамо, що професор імунології з Королівського коледжу Лондона і керівник групи в Інституті Френсіса Кріка Едріан Хейді попередив, що некроз селезінки є ознакою захворювання Т-клітин, за якого імунні клітини атакують самих себе.

Коментар: Таку ж картину ми спостерігаємо у померлих від СНІДу. Але ВІЛ – це вірус, який безпосередньо інфікує Т-клітини, вони є його головною мішенню. Причин тому може бути багато, але єдиної відповіді немає. Виходить, що Т-клітини можуть бути вашою захистом протягом багатьох років. Але коли людина захворює, вони ж вибивають у неї землю із-під ніг“, – пояснив Хейді.

Він додав, що зниження числа Т-клітин із віком також пояснює, чому люди похилого віку набагато важче переносять COVID-19.

Коментар: Після 30 років тимус, або вилочкова залоза, починає скорочуватися, зменшуючи виробництво Т-клітин в організмі людини“, – підкреслив імунолог.

Подальше дослідження Т-клітин може допомогти в розробці ефективної вакцини і методів лікування хвороби.

Джерело: сайт UkrHealth

Читайте також: Ліки проти заїкання: вчені зробили важливе відкриття

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

В Україні деякі пенсіонери можуть отримувати відразу дві пенсії: кого стосується

Українські пенсіонери, які мають інвалідність, можуть отримувати дві виплати одночасно, але це не стосується всіх…

7 години ago

На Черкащині лисиця покусала 9-річну дівчинку

У Звенигородському районі Черкаської області дика лисиця покусала дев'ятирічну дитину під час прогулянки на велосипеді.…

8 години ago

На Полтавщині жорстоко вбили 25-річну жінку: підозрюваний вчинив самогубство

На Полтавщині правоохоронці знайшли у вигрібній ямі на території домогосподарства 46-річного жителя Новосанжарської громади тіло…

8 години ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° : прогноз синоптика

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

9 години ago

Україна востаннє переведе годинники: коли переходимо на зимовий час

У червні ВР проголосувала за скасування переведення годинників в Україні. У жовтні ми востаннє перейдемо…

9 години ago

На Дніпропетровщині викрили військового, який організував схему незаконного нарахування бойових виплат

На Дніпропетровщині правоохоронці викрили схему незаконного нарахування бойових виплат військовослужбовцям. Про це повідомляє поліція Дніпропетровської…

10 години ago