Мама та дочка з Рівненщини створюють одяг з конопель

event 12:13 Субота 07 Березня 2020 ПОДІЇ

Ірина Товт та її донька Дженніфер-Ірен Товт (на знімку) із Володимирця шиють одяг із конопель під власним екобрендом.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Замовники на нього є в їх рідному Володимирці, усій Україні, а також в Туреччині, сусідніх країнах.

Мама та дочка створюють самобутній одяг з конопель

Коментар: “- Я народилася у Володимирці, тут і школу закінчила. З дитинства любила все оригінальне, не хотіла вдягатися, як усі. Спочатку вручну шила лялькам одяг із шматочків тканин, які просила у швачок побуткомбінату. А вже у 7-8 класі не соромно було на люди вдягнути кофтину чи спідницю власного пошиття. Я дуже хотіла стати модельєром, але батьки не бачили в цій професії перспектив і віддали мене в кооперативний технікум у Львів на технолога з приготування їжі… До того ж, у ті часи здобути освіту модельєра було майже нереально. Навчальні заклади тоді рідко пропонували цю професію, а їхати десь далеко навчатися -дорого”,- розповідає Ірина Товт.

Ірина за фахом майже не працювала – не припало до душі. А вийшла заміж за угорця і переїхала до Будапешта, в сім’ї згодом народилася донька. Коли ж чоловік Ірини помер, вона з донькою повернулися до України.

Коментар: “-Це був важкий 1994 рік. Треба було самій ростити доньку, бралася за будь-яку роботу, та шиття я все одно не полишала. Вже років 10-15 пошиття одягу – це основна моя робота. І донька перейняла від мене любов до тканини – здобула освіту менеджера індустрії моди та модельного бізнесу”.

Отож коли в сім’ї, окрім досвіду, з’явилась ще й теоретична база зі знанням основ менеджменту індустрії моди, передбачувано, що вилилося це у створення власного бренда. Його авторка Дженніфер-Ірен розповідає:

Коментар: “- Створенню екобренда “БАБА” сприяв ще й мій емоційний стан. Я давно займаюся духовними практиками, серед яких і йога. Етностиль сьогодні в моді. Та й мені він близький. Захотілось чистоти, перейти в екорежим, на новий рівень. Власне, й назва бренда має зворушити в людях асоціації з архаїчністю і природністю людського буття”.

Молода майстриня пропагує здоровий спосіб життя, тому і справа, яку спланувала нести в люди, має бути здоровою, чистою і усвідомленою.

Коментар: “– Сьогодні ринок пропонує безліч тканин, але, на жаль, абсолютна більшість – це синтетика. От ми і вирішили шити одяг з конопляної тканини. Це екологічно чиста, натуральна тканина. Одяг з неї виготовляли ще в давнину, вона гіпоалергенна, добре пропускає повітря, завдяки чому шкіра дихає, в такому одязі комфортно навіть у спеку, -аргументує Дженніфер-Ірен. –Ми навіть відшиваємо одяг із домотканки. Шукаємо по всій Україні, в кого вона є. Ви не уявляєте, скільки в старих людей по селах ще приховано такої тканини! І досі трапляються родини, в яких це ремесло живе, бабусі передають дітям і внукам свої вміння. По нашому Володимирецькому району в людей на руках є переважно лляне полотно, конопляне знайти важко: це склалось історично, бо за радянських часів коноплі були заборонені. Тому шукаємо його по інших регіонах країни -переважно це Закарпаття, Центральна Україна.

Конопляну фабричну тканину мама і донька замовляють через Інтернет по всій Україні: з Черкас, Чернігова, Полтави, Одеси… Але вітчизняний виробник псується -для здешевлення процесу виробництва додає до складу бавовну чи вовну.

Коментар: “- Працюємо поки що з тканиною українських виробників, у планах -відкрити для себе європейські конопляні тканини, знаю, що вони дуже якісні. Білоруську випробовували в роботі – вона за якістю чудова, але ціна трохи вища, ніж в українського виробника,” – розповідає Ірина.

Коментар: “- Перший наш показ відбувся просто неба в Києві на Трухановому острові в етнічно стилізованій атмосфері, – згадує молодша майстриня Дженніфер-Ірен Товт. – Ми презентували понад 30 моделей, серед яких було також кілька робіт моєї подруги. Показ наший відвідало багато людей. Я відійшла від шаблонів індустрії моди і вирішила їх принципово не використовувати, якщо вже йдеться про оригінальність і самобутність стилю. Серед моделей, що презентували наш одяг, були люди різного віку і професій: музиканти, художники, навіть костоправ! Колекція складалася з жіночого і чоловічого вбрання. Ми перші, хто в Україні пошили шубу-жилетку з конопляних необроблених волокон (сама тканина кучерява, як баранець. – Авт.)“.

Нашу ідею підхопили й доробили інші виробники – і вже сьогодні активно популяризується верхній одяг з конопель. Він теплий, стильний і красивий. Нині відшиваємо чоловічі сорочки, брюки, жіночі сукні, в розробці – білизна для вагітних, дитячий одяг, багаторазові підгузки, гігієнічні засоби для майбутніх і годуючих мам. І все дуже самобутнє.

Джерело: Суспільство

Читайте також: “Краще за оригінал”: Пономарьов переспівав “Вовчицю” Винника (відео)

Теги:
Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward