Майор ЗСУ розстріляв солдата за опубліковані фото в Instagram з позиціями військових

event 22:26 Середа 01 Вересня 2021 ПОДІЇ

Колишнього начальника відділення зв’язку штабу ВЧ В0849, майора Віталія Винника засудили на п’ять років за вбивство військовослужбовця Олега Томашука.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Нагадаємо, що трагедія сталася ще в 2017 році, коли солдати поверталися зі стрільб в місті Авдіївка. Під час виїзду з міста Томашук зняв відео на телефон та виклав у соцмережу. На фото та відео Томашука потрапили позиції ЗСУ в даному районі.

Після цього військовослужбовцю телефонували, писали і дякували, що він “злив свої позиції”, а на російських ресурсах з’явилося відео під назвою “Український боєць-інстаблогер розкрив положення секретних позицій ЗСУ”.

Згодом, майор викликав до кабінету чотирьох військових, які були на стрільбах, у тому числі Томашука. З’ясувавши ім’я автора матеріалів, Винник заявив, що такі дії можна прирівняти до державної зради, дістав пістолет та вистрілив солдату в голову. Смерть Томашука настала миттєво.

Солдати, які стали свідками інциденту заявили, що майор попередньо перезарядив пістолет прямо перед обличчям загиблого, а після чого вистрілив. Боєць встиг лише попросити майора не робити цього і спробував ухилитися від пострілу, але не встиг.

У судді  Винник заявив, що Томашук загинув через його дії, але не погодився з кваліфікацією – він вважає, що вбивство сталося ненавмисно.

На виправдання своїх дій Винник навів інцидент влітку 2014 року під Амвросіївкою, коли бойовики обстрілювали позиції ЗСУ, отримуючи розвіддані… із соціальних мереж українських військових, які викладали туди фотографії на позиціях. 

Читайте також: СБУ та ДБР проводять обшуки на Рівненській митниці

За словами майора, саме ця ситуація послужила каталізатором до спалаху гніву, через який був убитий солдат. При цьому Винник заявив, що нічого не пам’ятає і зокрема, не пам’ятає, як заряджав пістолет.

Експертиза встановила, що офіцер усвідомлював всі свої дії, але суд взяв до уваги каяття майора, а також психологічний фактор і засудив військового тільки до п’яти років позбавлення волі.

Джерело

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward