“Майнити біткоіни”: для закритих АЕС придумали новий “бізнес”

event 14:31 Середа 06 Травня 2020 ПОДІЇ

Схоже, уряд продовжує шукати способи боротьби з кризою в національній енергетиці. Так, у Міністерстві енергетики та захисту довкілля розробили досить оригінальне рішення.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

В умовах, що склалися, коли третина енергоблоків на українських атомних електростанціях простоюють, чиновники пропонують державній компанії “Енергоатом” розглянути можливість альтернативного заробітку шляхом майнінгу криптовалюти.

Відповідне доручення тимчасової виконувачки обов’язків міністра енергетики Ольги Буславець було надіслано до директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості “Енергоатому”, повідомив нардеп Гео Лерос на своїй фейсбук-сторінці.

Зокрема, він розмістив й документ, що підтверджує цей факт.

У зв’язку з профіцитом базової генерації доручаю… опрацювати разом з ОП “Енергоатом-Трейдинг” ДП “НАЕК Енергоатом” нормативні та технічні питання можливої реалізації проєктів щодо майнінгу криптовалюти з метою забезпечення додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями,” – мовиться в дорученні.

Також у документі йдеться, про те, що “Енергоатому” доручають актуалізувати плани закупівель ядерного палива з урахуванням зменшення обсягів виробництва енергоблоками АЕС.

Також пропонується привести до норми дизельні генератори на енергоблоці 6 Запорізької АЕС.

Реакція Міністерства енергетики

Згодом Міністерство енергетики та захисту довкілля України роз’яснило свою позицію в цьому питанні. 

Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії – спрямування її на майнінг криптовалют. Це не лише дозволяє зберегти гарантоване навантаження на АЕС, але й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти. Тобто відкриває шлях до принципово нової економіки, нових підходів, нової системи ринку“, – йдеться в повідомленні Мінекоенерго.

Серед таких рішень у Міністерстві енергетики та захисту довкілля розглядають, зокрема, створення центрів обробки даних (ЦОД) поруч з АЕС.

В “Енергоатомі” було розроблено пілотний проєкт з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. Проєктом передбачено створення нової інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД. У перспективі такі дата-центри можуть бути самоокупними і слугувати вирішенню завдань“, – переконують у міністерстві.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: В Закарпатському селі знайшли раритетне авто за 250 тисяч доларів

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward