НОВИНИ

“Лопату не вженеш”: що робити, якщо дуже тверда земля на городі

Тверда земля на городі – досить часта проблема. Копати її складно – іноді й лопату не заженеш, овочі ростуть погано, а вода такий грунт просочує з великими труднощами, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Земля дуже тверда – що робити

Земля може бути жорсткою з кількох причин. Іноді грунт – сам по собі глина, суглинок або пісок, який так чи інакше потрібно покращувати, щоб на ньому щось виросло. Буває, що недосвідчені городники самі доводять землю до такого стану – просто вихолощують її, не турбуючись про відпочинок і внесення добрива. Як би там не було, проблему можна вирішити – є кілька способів, як розм’якшити землю в городі.

  • Піскування

Якщо земля на вашій ділянці – це глина або суглинок, то в неї потрібно внести пісок під перекопування. Для цього беруть грубозернистий річковий пісок – кар’єрний, на жаль, не підійде, бо в ньому самому багато глини. Скільки потрібно піску – залежить від щільності грунту. Якщо він дуже важкий, то приблизно знадобиться 15 л на 1 кв.м. Пісок потрібно буде розсипати по поверхні і перекопати.

Пісок – найдешевший варіант, але замість нього можна взяти перліт, вермикуліт, дрібний гравій, доломітове борошно. Перліт і вермикуліт не тільки розпушать грунт, але і рівномірно наситять його вологою – надлишок вберуть, а потім віддадуть рослинам. Доломітове борошно оздоровлює грунт і допомагає знизити його кислотність

  • Органічні добавки

Можна використовувати в якості розпушувачів гній, компост і торф. Вони також наситять грунт вологою і будуть додатково живити рослини.

Читайте також: Болгарія передасть Україні величезну кількість боєприпасів

Тут слід пам’ятати про важливий момент: свіжий гній можна вносити тільки восени, але не навесні – інакше коріння рослин отримає опік. Навесні в грунт потрібно вносити перепрілий гній (2,5-3 кг на 1 кв.м), компост, змішаний з торфом (2 відра на 1 кв.м), а потім перекопати землю.

  • Мульчування

Мульчування – від англійського слова mulch, що означає “укриття”. Тобто, мульчувати – це вкривати землю захисний шаром. Для цього беруть підсохлу скошену траву, солому, деревну кору або стружку і розкладають шаром 3-8 см на поверхні. Вони не тільки покращують структуру грунту, але і зберігають в ньому вологу, а ще захищають від бур’янів. Коли мульча перегниває, то перетворюється в чудову підгодівлю для рослин. 

  • Сидерати

Дуже популярний і ефективний спосіб розпушити твердий грунт і заодно удобрити її. Для цього на городі сіють сидерати – рослини з довгим міцним корінням, які швидко нарощують зелену масу. Зазвичай сіють ріпак, білу гірчицю, конюшину, горох, люпин, жито, овес, фацелію, олійну редьку. Корінці цих рослин розпушують навіть дуже тверду землю, а самі рослини удобрюють грунт, після потрібно тільки перекопати його.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

8 жовтня погода в Україні помітно зміниться: прогноз синоптика

8 жовтня погода в Україні зміниться. Дощі покинуть нашу країну, покапає ще тільки на північному…

34 хв. ago

Військовий інститут назвав спеціалізацію, яка має найбільший попит серед жінок

За результатами цьогорічної вступної кампанії у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ)…

2 години ago

У Міноборони створили Центр реагування на кіберінциденти

Міністерство оборони України створило окрему структурну одиницю, що відповідає за кіберзахист - Центр реагування на…

2 години ago

«Комета століття» та два зорепади: космічні явища, які побачать українці у жовтні

У жовтні жителі України зможуть спостерігати за двома яскравими зорепадами під назвою «Драконіди» та «Оріоніди»,…

2 години ago

В уряді порахували, яка чисельність населення України, станом на липень 2024 року

За даними МОЗ, станом на липень 2024 року чисельність населення України склала 35,8 млн людей:…

3 години ago

Найкраще підживлення для яблуні під зиму: наступного року буде великий урожай

Осіннє підживлення саду дуже важливе для успішної зимівлі та гарного врожаю наступного року. З жовтня…

3 години ago