Лікарі сказали, що буде з людиною, якщо не зробити друге щеплення від COVID-19

event 16:46 Понеділок 11 Січня 2021 ПОДІЇ

Якщо замість двох необхідних зробити лише одне щеплення від коронавірусу, то хорошого імунного захисту від COVID-19 не буде.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це розповіли лікарка-імунологиня, доктор медичних наук Алла Волоха і лікарка Тетяна Бондаренко. Вони пояснили, що людина, якій був зроблений перший укол, але не зроблений другий, буде мати “менш тривалий і менш сильний” імунітет.

Коментар:Якийсь імунітет буде, але наскільки він буде ефективним у плані захисту? Думаю, цього буде недостатньо. Другий укол підсилює імунну відповідь і збільшує його тривалість“, – розповіла Волоха.

У цьому контексті Бондаренко додала, що негативних наслідків для організму в такому разі не буде, але не виробиться достатній імунітет. 

Коментар:Ми вкололи вакцину – організм виробив антитіла. Через певну кількість часу вони починають падати. Потрібно дотягнути до того моменту, поки виробляться антитіла пам’яті. Для цього робиться ревакцинація. Якщо не зроблено друге щеплення, не буде ефективності“, – пояснила вона.

Алла Волоха зазначила, що через новизну вакцин нині відсутні дані про те, наскільки тривалим може бути імунітет від першого уколу. 

Як вона пояснила, якщо людина пропустила другий укол, який необхідно зробити через 3-4 тижні після першого, вона може зробити його пізніше, але тільки в разі, що минуло не надто багато часу. 

Коментар: Якщо місяць-два – то можна, але якщо пів року, то, напевно, потрібно робити знову. Але поки це питання залишається відкритим“, – зауважила лікарка.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: В Україні оновлено протокол лікування COVID-19

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward