Лікарі розповіли про основні наслідки COVID-19 для організму

event 15:08 Середа 04 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Ученим важко припустити, чим може в майбутньому обернутися для людини перенесений COVID-19, оскільки цей вірус до кінця не вивчено.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: Найпоширеніші скарги від пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, – це втома. У такому разі я раджу звернути увагу на харчування: більше свіжих овочів і фруктів, менше жирного та смаженого. Забудьте про куріння та інші звички, які завдають шкоди здоров’ю. Також не зайвим буде пропити вітамінний комплекс, але тільки з дозволу лікаря“, – радить лікарка-інфекціоністка Ірина Древняк.

Деталі: За її словами, якщо дотримуватися таких рекомендацій, то з часом втома і задишка минуть. Що стосується такої ознаки коронавірусу, як аносмія, то, зазначила лікарка, нюх зникає через зміни в центральній нервовій системі. У цьому випадку пацієнти можуть тільки чекати й сподіватися, що нюх відновиться якнайшвидше, адже тут все індивідуально – у декого він з’являється через тиждень-два, а іншим необхідно декілька місяців.

Коментар: COVID-19 підступно “б’є” по внутрішніх органах. Наприклад, якщо у коронавірусника до хвороби були проблеми з високим тиском, то після вже перенесеного може розвинутися гіпертонія. Також вірус може порушити роботу серця, легень, нирок, нервової системи. У багатьох раніше здорових пацієнтів вірусна інфекція викликала міокардит або запалення серцевого м’яза. У деяких після коронавірусу з’явилися проблеми з легенями, частково знизилася їхня функція“, – перерахувала Древняк.

Медики зазначають, що у перехворілих на COVID-19 часто діагностують венозні тромбози. Тому для профілактики вони призначають антикоагулянти – препарати, що розріджують кров, до того ж найефективніші будуть в уколах.

Також викликає багато запитань у лікарів психічний стан хворих на коронавірус. За їхніми спостереженнями, вилікувавшись, такі пацієнти, особливо ті, які знаходилися на апаратах ШВЛ, часто перебувають у пригніченому настрої, відчувають апатію. А все тому, що, як стверджують медики, мозок якийсь час недоодержував достатньої кількості кисню.

Крім цього, під час COVID-19 страждає і шкіра. У медиків навіть з’явився такий термін, як “ковідні пальці”. Вони пояснюють, що у деяких пацієнтів із діагнозом коронавірус виникають шкірні висипання, схожі на обмороження на стопах. Червоні й фіолетові горбки на пальцях з’являються найчастіше у людей у віці до 30 років і зникають протягом двох-трьох тижнів.

Джерело: сайт Рівне Вечірнє

Читайте також: Вакциновані від грипу рідше потрапляють в лікарню з COVID-19 – дослідження

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward