Лікарі розповіли, які сім аналізів потрібно здавати щороку жінкам

event 15:32 Субота 10 Квітня 2021 ПОДІЇ

Вчасно діагностувати можливе захворювання на ранній стадії завжди краще, ніж потім лікувати його. І, хоча більшість людей не любить ходити по лікарях, рекомендується ці 7 аналізів і тестів здавати систематично. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій. 

В такому випадку ви вбережете себе від проблем зі здоров’ям.

Якщо ви дійсно дбаєте про своє здоров’я, то регулярно проходите обстеження, навіть якщо немає будь-яких тривожних симптомів. Допомогти виявити потенційну проблему можуть аналізи крові і спеціальні тести.

Які аналізи рекомендується здавати обов’язково

Звичайна перевірка передбачає аналізи крові, які можуть показати наявність захворювань. Ось перелік важливих аналізів для жінок.

Цукор в крові

Підвищений показник глюкози (цукру) в крові служить сигналом того, що організм або не виробляє в необхідному обсязі інсулін – гормон, що поставляє цукор в клітини для отримання енергії, або не використовує інсулін належним чином. Підвищений цукор може свідчити про розвиток діабету / преддиабета.

Важливо перевіряти показник глюкози натще 1 раз в рік і навіть частіше, якщо у пацієнта гіпертонія.

Ліпідна панель

Дослідження покаже вміст холестерину і тригліцеридів, щоб мати уявлення про ризик розвитку кардіологічних недуг. Важливо проходити тестування 1 раз в рік.

Щитовидної-стимулюючий гормон (ТТГ) і тест Т4

Щитовидна залоза виробляє гормони, що відповідають за обмін речовин. У жінок частіше діагностується дефіцит активності щитовидки (гіпотиреоз) або, навпаки, її гіперактивність (гіпертиреоз). Тести TSH і T4 покажуть вміст гормонів, щоб зрозуміти, як функціонує щитовидна залоза.

Симптоми збоїв роботи щитовидки: стомлюваність, посилений апетит, надчутливість до холоду, слабкість м’язів, ламкість волосся і нігтів, проблеми з вагою.

Вітамін D (25-гидроксивитамина D)

Віт-н D важливий для міцності кісткової тканини та інших функцій організму. Від його нестачі зазвичай страждають люди похилого віку.

Залізо / ферритин, вітамін B12, магній

Ці речовини і мінерали дуже важливі для нормальної роботи організму, тому корисно систематично контролювати їх зміст.

Біохімічний аналіз крові

Цей аналіз містить в собі цілий ряд показників: стан електролітів і гідратації, робота нирок, печінки і клітин крові. Названі показники необхідно моніторити при гострої або хронічної інфекції, недокрів’ї та проблеми зі згортанням крові.

 Маркери запалення: С-реактивний білок і гомоцистеїн

С-реактивний білок вказує на ступінь запалення в організмі. Навіть легке підвищення значення CRP пов’язано з ризиком таких недуг, як кардіологічні патології, депресія. А високий рівень може свідчити про фізичну травму, емоційному або окислювальному стресі, інтоксикації, алергії.

Підвищений показник гомоцистеїну (це амінокислота) розповість про ймовірність інсульту і кардіо-судинних недуг, здатності виводити токсини з організму і виробляти нейротрансмітери.

Джерело: сайт Курс

Читайте також: Вчені пояснили, як сніданок пов’язаний із діабетом

Теги: здоров'я
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward