Лікар назвав топ-5 помилок у лікуванні коронавірусу

event 13:45 Четвер 04 Лютого 2021 БЛОГ

Професор, доктор медичних наук, президент Асоціації анестезіологів України, лікар Сергій Дубров назвав найпоширеніші помилки при лікуванні коронавірусу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

1. Антибіотики

Найбільш поширена помилка лікарів в Україні та світі під час роботи з пацієнтами, хворими на Covid-19, є призначення антибіотиків після підтвердження діагнозу та під час вірусного ураження легень. Експерт уточнив: насправді антибіотики необхідно призначати лише за умови виявлення бактеріальної інфекції або у разі підозри на неї.

Інфільтративні зміни на рентгенограмі не є прямою ознакою бактеріальної інфекції. А 95% пацієнтів виліковуються і без антибіотиків“, – підкреслив він.

2. Гормони

Ще однією розповсюдженою помилкою лікарів є призначення кортикостероїдів (гормонів) пацієнтам із легким перебігом хвороби.

Наприклад, дексаметазон показаний для лікування кисневозалежних пацієнтів із сатурацією менше 92%. Тому гормональні препарати показані далеко не усім пацієнтам, адже їхнє неправильне використання може призвести до тяжких наслідків і навіть інвалідності“, – зазначив лікар.

3. Комп’ютерна томографія

Професор Дубров також звернув увагу на проблему гіпердіагностики, зокрема, на безпідставному скеруванні пацієнтів на комп’ютерну томографію.

Річ у тім, що результати КТ не впливають на лікувальну тактику, а здійснювати це дослідження варто не для діагностики відсотка ураження легень, а в тих випадках, коли лікар підозрює деструкцію. Для діагностики стану легень значно ефективнішим методом дослідження є УЗД“, – розповів лікар.

4. Недостатня діагностика

Тоді як деякі лікарі мають проблеми з гіпердіагностикою, інші з них навпаки – проводять діагностування недостатньо пильно. Лікарі первинної ланки й досі часто скеровують пацієнтів із симптомами захворювання “лікуватись вдома” замість того, аби направити їх на здачу ПЛР-тесту“, – сказав експерт.

5. Ігнорування протоколів

Дубров розповів і про проблеми, пов’язані з протоколами лікування.

Від початку пандемії протоколи лікування пацієнтів із Covid-19 неодноразово змінювались та доповнювались, відповідно до нових результатів досліджень. На жаль, деякі лікарі не стежать за оновленнями протоколів, або ж просто ігнорують їх. А ця помилка може загрожувати лікарю і кримінальною відповідальністю, і погіршенням стану пацієнта“, – зауважив він. 

Джерело: сайт Главком

Теги:
Останні новини
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward