НОВИНИ

“Компост або мінеральні”: які добрива для теплиці навесні краще

Тепличний грунт – інший, ніж на городі. Земля в теплиці набагато швидше виснажується, а, значить, і знижується врожайність. Тому навесні грунт в теплиці потрібно “нагодувати” – внести в нього добрива, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Які добрива для теплиці краще

Якщо у вас стоїть вибір між органічними і мінеральними добривами, то краще зробити вибір на користь перших. Органіка і натуральні підгодівлі – найкорисніші. Вони легко засвоюються і дають рослинам необхідні мікроелементи, а грунт збагачують вуглекислим газом, вологою і додатковим теплом. 

  • Гній

Звичайний гній – найпростіше органічне добриво для закритого грунту. Гній збагачує грунт і покращує його структуру. Вносити його потрібно в перекопану землю – там він почне розкладатися на корисні для грунту речовини. Найціннішим вважається козячий гній, потім йде кінський і коров’ячий, свинячий використовують вкрай рідко. Тут є момент: використовувати потрібно не свіжий послід, а саме перепрілий гній, якому не менше півроку. Також краще розвести його водою перед тим, як додавати в грунт.

  • Перегній

Одне з найпопулярніших добрив. В основі перегною – торішні опале листя, коріння і гній. Все це перепріває, в результаті виходить однорідне і розсипчасте повністю готове добриво. Перегній корисний для будь-яких культур і для будь-якого грунту і, на відміну від гною, не шкодить рослинам і не обпалює коріння, тому його часто додають в розсаду. 

  • Торф

Торф – ще одне з поширене добриво для теплиці. Торф буває верховим, низинним і змішаним, для теплиці радять брати верховий. Чим хороший торф? Він насичує грунт натуральними поживними речовинами і робить його пухким. Також торф має високий рівень кислотності, і, якщо його змішати з іншою підгодівлею, то вийде компост.

  • Компост

Компост – теж популярне та доступне органічне добриво. Його можна приготувати, використовуючи різну органіку: опале листя, бур’яни, скошену траву, очистки, гній, послід і т.д. Чим більше буде складових в компості, тим він буде більш поживним. 

Якщо в компостері живуть черв’яки – то це вже буде біогумус, або вермикомпост. Це унікальний за властивостями субстрат, безпечний і повністю готовий до використання в якості добрива.

  • Зола

Зола – це теж цінне добриво. Вона добре розкислює грунт і покращує його структуру, підвищує врожайність і життєстійкість різних культур. Але з золою слід бути обережним, бо її люблять не всі рослини. 

Читайте також: В Україні очікується суттєве погіршення погоди: якою буде погода

Мінеральні добрива для теплиці

Разом з органічними добривами можна додатково вносити і мінеральні. Принято вважати, що кращі мінеральні добрива для теплиці навесні – це азотні: аміачна селітра, карбамід, сульфат амонію і т.д. Але ними ні в якому разі не можна зловживати, інакше можна отримати багато зеленої маси і мало врожаю. Тому краще під час підготовки грунту в теплиці використовувати комплексні мінеральні добрива, які містять основні макро – і мікроелементи.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Освоєння розумних стратегій відповідального ставлення на спорт для досягнення успіху

Отже, ви поринаєте у світ ставок на спорт, га? Це захоплююче царство, де доля може…

5 хв. ago

На Одещині водій шкільного автобуса, мавши довіру дітей, ґвалтував учнів

Протягом кількох місяців 2023 року на Одещині водій шкільного автобуса заманював хлопчиків до свого будинку…

29 хв. ago

На Рівненщині відключення світла відбуватиметься за новими графіками

Інформація про відключення світла стане більш доступною на Рівненщині. Про це повідомив начальника Рівненської ОВА…

51 хв. ago

Кому багато грошей, а кому – успіх у роботі: точний гороскоп на 27 травня

Астрологи підготували гороскоп на 27 травня для кожного знаку Зодіаку. Що вас спіткає у цей…

1 годину ago

У Рівному демонтували незаконно встановлену мобільну кав’ярню

У Рівному інспектори з благоустрою Департаменту муніципальної варти виявили самовільно встановлену тимчасову споруду. Знаходилася вона…

2 години ago

“Литиме три дні”: в Україну йде потужний мокрий циклон з Азії

З 30 травня по 1 червня в Україну очікуються сильні дощі, пов'язані з приходом потужного…

2 години ago