Коли Благовіщення 2021 року: дата, традиції і заборони свята

event 12:40 Вівторок 06 Квітня 2021 ПОДІЇ

Благовіщення Пресвятої Богородиці щорічно відзначається 7 квітня. 2021 року ця дата випадає на середу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Благовіщення – одне з найважливіших свят у православ’ї та католицизмі. Цього дня християни згадують про те, як архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу звістку про майбутнє народження в неї Ісуса Христа. 

Історія Благовіщення

Як сказано в Біблії, Діва Марія народилася в сім’ї святих Анни та Іоакима і була вихована в храмі Єрусалиму, куди її у віці трьох років за Божою волею віддали батьки.

У 14 років їй належало вийти заміж за Йосипа – теслю з Назарета. Одного разу Марії явився сам Архангел Гавриїл, який приніс їй благу вість про те, що вона народить Ісуса Христа – Сина Божого і Спасителя.

“Радуйся Благодатна! – сказав він. – Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами”. Марія смиренно прийняла Божу волю: “Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм”. Коли вона сказала, що не знає чоловіка, ангел повідав: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе”.

Для християн Благовіщення символізує втілення Господа в світі людей, зазначають у ПЦУ. Свято відзначається приблизно з 4 століття. До 8 століття воно стало одним з найважливіших урочистостей для православної церкви. У цей же період його стали відзначати і католики.

Традиції Благовіщення

  • У православ’ї Благовіщення – одне з дванадесятих (найважливіших) свят. У храмах відправляється всенічне бдіння, яке починається з Великого повечір’я. Священнослужителі читають літургію святого Іоанна Златоуста. Їхнє святкове вбрання – блакитного кольору, символу Пресвятої Богородиці.
  • Після богослужіння священники випускають у небо білих голубів – символічне нагадування людям про Благу вість і свободу, дану кожному Божому творінню.
  • 2021 року Благовіщення не випадає на Страсний тиждень, тому обмеження Великого посту послабляються. Так, до вживання дозволено рибу.
  • Віряни печуть удома прісні хлібці – проскури, які потім освячують на службі в храмі. Кожному члену сім’ї покладається їсти просфору натщесерце.
  • Вважається, що на Благовіщення в оселі мають бути чистота і порядок – згідно з повір’ями, це обіцяє щастя. Прибирання намагалися зробити за два-три дні до свята.
  • Напередодні працювати по дому і на землі небажано, день варто провести в молитвах. Щоб очистити житло від злих сил, наші пращури палили свічки в хатах.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Опитування: 44% українців почали економити на продуктах харчування

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward