НОВИНИ

Колективний імунітет до COVID-19 може бути неефективним – дослідження

Вчені Імперського коледжу Лондона з’ясували, що з часом кількість людей з антитілами від коронавірусу знижується.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Нове велике дослідження ставить під сумнів ефективність стратегії вироблення колективного імунітету для боротьби з пандемією COVID-19. Його результати опублікували на сайті коледжу.

Так, у британському дослідженні взяли участь понад 365 тисяч людей з Англії. Їм три рази робили тести на антитіла у період з 20 червня по 28 вересня.

За цей період антитіла зникли у 26% людей, у яких їх виявили. З загальної кількості на початку експерименту антитіла виявили у 6% протестованих, а до початку другої хвилі коронавірусу у вересні — у 4,4%.

Скорочення частки людей з антитілами відбулося в усіх вікових групах. Найбільше падіння зафіксували серед учасників експерименту, яким понад 75 років, найменше — в учасників віком 18-24 років.

Учені зробили висновок, що імунітет до коронавірусу може виникати так само як і до інших вірусів, зокрема грипу, яким люди можуть заражатися щороку.

Дослідження також підіймає питання про те, як довго може працювати вакцина від COVID-19. Водночас одна з його авторок Уенді Барклей зазначає, що хороша вакцина може працювати набагато краще, як природний імунітет.

Дослідники нагадують, що наявність антитіл в організмі не означає, що у людини є імунітет до коронавірусу. Досі невідомо, як антитіла формують його і на скільки його вистачає.

Чому це важливо

Як пише CNBC, раніше низка експертів припускала, що для появи колективного імунітету необхідно, щоб орієнтовно 70% населення Землі перехворіли на COVID-19 або вакцинувалися.

Деякі епідеміологи роблять ставки на колективний імунітет і вважають це більш ефективним методом боротьби з пандемією, ніж карантинні обмеження.

Інші попереджають про небезпеку такого підходу. Серед них — головний експерт США з питань коронавірусів Ентоні Фаучи, який назвав заклики до вільного поширення вірусу “небезпечними” та “нонсенсом”.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Лікарка розповіла про ускладнення після коронавірусу, які заважають жити

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Названо найслабші знаки Зодіаку: хто вони

У світі астрології кожен знак Зодіаку має свої унікальні риси характеру, які можуть бути як…

7 години ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

8 години ago

У Тернополі чоловік, який заманив дитину до дому та зґвалтував, намагався уникнути покарання

Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційних скарг захисників засудженого за зґвалтування неповнолітньої мешканки Тернополя. Про…

8 години ago

На Прикарпатті працівницю психоневрологічного інтернату підозрюють у побитті підопічної

У місті Коломия на Прикарпатті працівниця жіночого психоневрологічного інтернату, ймовірно, побила свою підопічну. Про це…

9 години ago

“Тривожні кнопки” з`являться в усіх школах Рівненщини

В усіх школах Рівненщини буде встановлена кнопка тривожного виклику. Про це розповів перший заступник голови…

10 години ago

Румунія просить Україну збивати російські дрони, що летять на її територію

Румунія звернулася до України із проханням збивати російські безпілотники, що летять на її територію. Це…

11 години ago