Хто відповість за військові злочини на Донбасі та в Криму – Офіс генпрокурора

event 14:31 Вівторок 24 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Українські правоохоронці відкрили понад 5 тисяч кримінальних проваджень через військові злочини на Донбасі та в окупованому Криму. У них фігурують сотні росіян, серед яких і вище політичне та військове керівництво країни-агресора.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це розповів заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Загалом правоохоронці розслідують понад 20 тисяч кримінальних правопорушень. Це злочини, які пов’язані з війною на Донбасі, окупацією Криму та схилянням українських громадян до держзради.

Які злочини розслідують правоохоронці

Мовиться про злочини проти національної безпеки України, громадського порядку та порушення міжнародного гуманітарного права.

Коментар: Якщо говорити конкретніше, то це військові злочини і злочини проти людяності. І там немає жодної різниці – громадянин Росії, України або іншої держави“, – наголосив Мамедов.

Кого мають намір притягнути до кримінальної відповідальності

  • Статус воєнного злочинця через війну на Донбасі можуть отримати понад сотня людей. Ще близько 230 осіб – це люди, які дотичні до розв’язування та ведення агресивної війни.
  • Цьогоріч  прокуратура повідомила про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів 54 особам. Це учасники злочинних формувань, які порушили закони та звичаї ведення війни, а також працівники російських спецслужб, що схиляють українців до держзради.
  • Серед підозрюваних і “ватажок” незаконного військового формування. У червні 2014 року він з озброєною групою осіб захопив завод “Ізоляція” в Донецьку і перетворив культурний центр на одну з найстрашніших в’язниць та місць тортур.

Українці, які служать у війську окупанта, не злочинці

Росія примусово призивала і продовжує призивати громадян України до лав своїх збройних сил. За інформацією Мамедова, з початку окупації включно до лютого 2020 року в Криму відбулося 11 призовних кампаній.

Щонайменше 25 тисяч осіб змушені служити на стороні країни-агресора. Але вони не злочинці, наголошує заступник генпрокурора, а жертви військових злочинів і можуть розраховувати на захист України.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Українські миротворці здійснили небезпечну посадку на кратер діючого вулкана (фото)

Теги: Крим
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward