Що очікувати українціям від цін у цьому році?

event 10:28 Четвер 18 Серпня 2016

persentУкраїнці звикли жити в ритмі прискореної інфляції. Але в 2013 році зростання споживчих цін у нашій країні виявився просто галопуючим. Всього за два роки життя в Україні подорожчало в чотири-п’ять разів

Причина – у девальвації в гривні. Майже всі товари так чи інакше прив’язані до курсу валют – навіть якщо товар вітчизняний, у собівартість його виробництва входила транспортна і енергетична складові, які теж дорожчали, що теж, нехай не так сильно, але позначалося на кінцевій ціні для споживача.

Цього року девальвація сповільнилася, а влітку українці, на свій подив, спостерігали навіть деяке зміцнення гривні. Однак, на зниження цін це ніяк не позначилося. Більш того, до кінця цього року ціни на більшість товарів і послуг знову зростуть.

10 серпня Кабмін оприлюднив економічні прогнози на 2016 рік. Згідно з прогнозом Уряду, рівень інфляції складе 12-14,7%. Це дуже хороший показник, адже в 2015-му офіційний рівень інфляції в Україні склав майже 43%, в 2014-му – майже 25%.

Утім, в офіційному розрахунку інфляції є свої особливості, що дозволяють цей показник знизити в рази.

Неофіційний, і більш наближений до реальності, інфляційний показник у 2014 році становив 30%, а в 2015-му – близько 60%.

“Цифри для розрахунку інфляції підтасовують, не включають сезонні фактори, так як чиновникам потрібен зручний показник”, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

“Методологія розрахунків у нас, м’яко кажучи, не об’єктивна. Розрив між реальною інфляцією і тієї, що показує Державна служба статистика, може бути вражаючим. Ось, наприклад, згідно з даними Держстату, в Україні рівень безробіття близько 2%, а підрахований за методологією Міжнародної організації праці – 10%, в п’ять разів більше! “, – каже голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Справа в тому, що Уряд розраховує інфляцію, виходячи із затвердженого набору товарів і послуг для споживача. Він складається з майже 330 найменувань. І цим дуже пишаються українські розробники, мовляв, він сформований майже як в США – там набір споживчих товарів і послуг складається з 300 пунктів. Однак по своїй адекватності сучасним реаліям український сильно поступається американським стандартам.

Наприклад, українцям пропонується 300 грам макаронів на місяць, по 200 грам крупи (гречаної, рису та ін.). Одяг уряд пропонує носити 3-4 роки, а такі речі, як пальто і зовсім розраховані на 10 років.

Експерти вважають, що в цьому році реальна інфляція перевищить офіційно заявлений Урядом рівень. Наприклад, у Світовому банку прогнозують інфляцію в Україні на рівні 15%. Аналогічні прогнози і у МВФ.

“14% – це оптимістичний прогноз. Реальний показник інфляції за підсумками цього року буде ближче до 20%”, – говорить Олександр Охрименко.
“Прогнозований показник курсу гривні, закладений у держбюджет на цей рік, 24,1-24,4 за долар не витримується. До кінця року курс національної валюти просяде як мінімум на гривню. Це прискорить інфляцію, і вона вийде за межі рівня, озвученого урядом “, – переконаний Андрій Новак.

Великий вплив на темпи інфляції надасть майже дворазове збільшення тарифів на опалення і гаряче водопостачання. Таке підвищення побічно торкнеться і інших послуг – виросте вартість перукарень, медичних та ін. Послуг.

Також прискорить теми інфляції сезонне подорожчання продуктів. “Ближче до холодів почнуть дорожчати овочі і фрукти, також зросте попит на яйця, м’ясо, молочку, що також призведе до зростання цін на ці продукти”, – говорить Олександр Охрименко. На його думку, зростання цін тільки на ці товари складе 10-15%.

Значним поштовхом до високої інфляції може стати ініціатива Кабміну – зараз уряд обговорює можливість скорочення списку соціальних продуктів, а по можливості і зовсім відмовитися від державного регулювання цін на продовольство. Відзначимо, більшість товарів і послуг з цього списку входять до переліку показників, на підставі яких розраховується інфляція.

Але найголовнішим чинником інфляційних процесів залишиться курс гривні. Експерти вважають, що національна валюта вже до кінця року може досягти 27-28 грн / дол. І це найбільш оптимістичний з озвучених прогноз.

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward