Євро, долари чи фунти: в якій валюті вигідніше зберігати гроші

event 15:56 Середа 17 Червня 2020 ПОДІЇ

Економічна криза у світі призводить до різких коливань курсів найбільш надійних валют у світі. Чи втратить долар своє місце лідера та чи що буде з фунтом, якщо Британія вийде з ЄС без угоди?

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Курс фунта до євро у середньостроковій перспективі може впасти. Пандемія COVID-19 мала величезний вплив на економіку, до того ж ступінь карантинних обмежень може досить сильно вплинути на курс. Проте головна вразливість фунта – Brexit, пише Euro Rate Forecast.

Прем’єр Борис Джонсон на офіційному рівні заявив, що перехідний період Brexit не будуть продовжувати. Великій Британії залишається лише до кінця місяця вимагати продовження, а тоді це питання або врегулюють, або Британія залишить ЄС без угоди.

Що буде з фунтом без угоди

Найбільша стурбованість інвесторів – це сценарій без угоди, оскільки це може вдарити по фунту. Борис Джонсон грає в потенційно небезпечну гру. Він може вірити, що обмежений проміжок часу, який залишився для досягнення угоди, буде тиснути на Брюссель, аби той більше співпрацював і дозволить Британії брати участь у ключових питаннях, таких як кордон Ірландії та рибальство. 

Проте, не в інтересах Брюсселя надавати вигідну угоду Великобританії. Якщо Сполучене Королівство вийде на вигідних умовах, тоді інші члени ЄС можуть піти тим самим прикладом. Наприклад, Італія колись не була задоволена ЄС. У блоці відбулася внутрішня суперечка щодо фінансування боротьби з наслідками пандемії. Хоча певне фінансування забезпечили, воно значно менше, ніж в США.

Однак у короткому терміні фунт неміцний. Без угоди фунт залишиться вразливим і почне падати до моменту, коли Британія не укладе індивідуальні угоди з країнами.

У четвер, 18 червня, центральний банк країни прийме рішення щодо облікової ставки. ЇЇ можуть понизити для боротьби з економічним ефектом коронавірусу. Якщо це зроблять, то національна валюта ослабне.

Що відбувається з євро

Євро не зміг покращити свою позицію щодо фунта, незважаючи на поліпшення Німеччиною показників економічних настроїв у червні. Показники ZEW вже третій місяць поспіль цього місяця з цифрою до 63,4, пише EERN.

Коментар: “Зростає впевненість у тому, що економіка відскочить від дна влітку 2020 року. Це відображається на оновленому збільшенні показника ZEW економічного настрою, а також на більш оптимістичній оцінці поточної ситуації”, – заявив Ахім Вамбах, президент ZEW.

Як результат, євро покращився порівняно з деякими іншими валютами світу, але цього було недостатньо, щоб піднятися щодо фунта. Натомість інвестори, як правило, обережно поводяться з євро через невпевненість щодо прогнозів економічного відновлення ЄС.

Що відбувається з доларом

Перед США водночас стоять кілька викликів: пандемія, загроза торговельній угоді з Китаєм та внутрішні протести.

Зокрема американський авторитетний експерт спрогнозував падіння долара на 35% впродовж 1-2 років.

Коментар: “Американська економіка давно страждає від значних макродисбалансів: з дуже низькими внутрішніми запасами та постійним дефіцитом поточного рахунку. Долар впаде дуже-дуже різко”, – заявив Стівен Роуч.

В яку валюту вкладати гроші

Долар зараз не виглядає надійною валютою через виклики для економіки США. Інвестори не поспішають вкладатися у євро, оскільки не можуть передбачити економічні наслідки для ЄС. Проте визначальним буде чи отримає Британія угоду чи ні. Якщо отримає, то фунт стане менш вразливим. Якщо не отримає – то євро стане кращим вибором для інвесторів.

Зазначимо, що в час кризи крім валюти є й інші способи зберегти заощадження. Зокрема, золото та криптовалюта. Золото знане своєю надійністю у час кризи, а криптовалюта – великими прибутками.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Boston Dynamics запустили продаж собак-роботів (відео)

Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward