Як зміняться смартфони за наступні 10 років

event 16:56 Четвер 02 Липня 2020

Перший iPhone надійшов у продаж 2007-го, а вже за рік-два Android був готовий скласти йому гідну конкуренцію. Відтоді смартфони зазнали величезних змін. 2007-го року люди тримали в руках справжній уламок майбутнього. Те, чим ми користуємося що 10-20 хвилин, – гаджетами, що вражають дедалі більше – не здається нам чимось занадто дивовижним.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Для чого були створені перші смартфони?

Користувачі могли, окрім дзвінків, змінювати рингтони та фото абонентів. Зараз для нас важливіший великий OLED-екран, супервисока якість знімання, можливість резервного копіювання… Ну і ще декілька життєво необхідних функцій.

З огляду на досягнення розробників станом на 2020 рік, чого нам слід очікувати у наступній декаді?

Бездротова зарядка 2.0

Заряд акумулятора і його ємність – однозначно те, чого нам так часто бракує і те, що так хотілося б змінити. Розробники, здається, тільки те й роблять, що збільшують швидкість зарядки смартфона (навіть у бездротових зарядних пристроях). Це насправді дуже хороший хід, але було б краще, якби наші телефони могли заряджатися від самого сигналу, правда ж?

Функція бездротової зарядки 2.0

Ця ідея звучить як повна нісенітниця, хоча компанія Energous все ж взялася за розробку функції сигнальної зарядки смартфона. Передавач WattUp передає енергію через радіохвилі на пристрої, що містять додаткові приймачі WattUp. Вони, своєю чергою, перетворюють ці радіохвилі в постійний струм, який і заряджає акумулятор смартфона. Діапазон зарядного пристрою WattUp – 3 фути (90 см). З часом виробники зможуть збільшити цю відстань, і ми, можливо, заряджатимемо телефони просто через повітря. Найімовірніше, таких змін не слід очікувати у найближчому майбутньому, але свіжими продуктами мінімального прогресу люди зовсім скоро зможуть користуватися.

Мінімум портів і кнопок

Смартфонів без 3.5-мм роз’єму для навушників упродовж добрячого періоду минулого десятиліття просто не виробляли. 2020-го ж ми навряд знайдемо його у гаджеті-новинці середньої чи високої цінової категорії, а за десять років поняття “порти” стане анахронізмом. Левова частка користувачів перейшла на бездротові зарядні пристрої, і їхнє число тільки збільшуватиметься, завдяки навіть тому самому WattUp.

Однак питання, як користувачі переноситимуть файли та інформацію на комп’ютери, залишається актуальним (тільки не для користувачів macOS та iOS з функцією AirDrop). Існує безліч Wi-Fi- та NFC-опцій, які варто було би покращити перед повним переходом на бездротовий режим. Спостереження за першими бездротовими прототипами смартфонів Oppo та Vivo обіцяє бути цікавим.

Сучасний смартфон

Що ж до кнопок – ми їх давно не бачили на передній частині смартфона, а от на рамках виробники їх поки залишили. Щоправда, не всі. HTC дійшли до крайнощів і замінили усі кнопки на чутливі до дотиків “зони” у своєму флагмані. Сміливий хід, але цей експеримент виявився не надто вдалим через відсутність швидкої реакції гаджета на ці дотики.

Деякі виробники намагаються замінити кнопки гучності на такі ж чутливі зони по краю екрана. Наразі така технологія, безумовно, потребує вдосконалення. Але, з огляду на темпи впровадження розробок, телефони без кнопок ми побачимо зовсім скоро.

Дисплей

З телефоном ми переважно взаємодіємо через екран. Можливо, саме тому його розширення еволюціонувало так швидко.

У першій чверті останнього десятиліття РК- та OLED-дисплеї були лідерами ринку. Першість все-таки отримав OLED. Невдовзі нам запропонували смартфони з роздільною здатністю QHD. І приблизно 3 роки тому пропорції екрана настільки змінилися, що розміри його злетіли вище даху.

У новому десятилітті виробники вестимуть війну за розробку безрамкового дисплея та найвищі показники частоти оновлення. Було б справді нерозумно перевищувати частоту оновлення 120 ГГц та роздільну здатність QHD без суттєвого прориву у збільшенні заряду акумуляторів (WattUp став би в пригоді).

Телефони, що складаються

Ми вже бачили кілька складаних телефонів від Royole, Samsung, Motorola та Huawei. всі Вони є дорогими та, безумовно, недоступними для середньостатистичного користувача. Але протягом 10 років складані смартфони будуть більш ніж доступні, а також зручні через налаштування операційних систем, які допоможуть нам пристосуватися до настільки збільшеного екрана.

Технологічним компаніям-виробникам складаних смартфонів, щоправда, доведеться додати більше цікавих функцій до новинок, адже користувачі швидко не зможуть і, можливо, не захочуть відмовитися від звичного формату.

5G і 6G (можливо)

5G має більшу швидкість Інтернету, ніж 4G за ідеальних умов. 2019 року 5G явно недооцінили. Нове ж десятиліття обіцяє неймовірний зліт технології.

Але нам ще потрібно вирішити, наскільки впровадження 5G-технології доречне у мегаполісах, де надшвидкий Інтернет більш ніж задовольняє потреби населення. Крім того, величезна швидкість витрачатиме ще більше мобільних даних, ніж 4G.

Наприкінці десятиліття ми навіть чули згадки про 6G. Нині ця технологія перебуває лише на ранній стадії дослідження, а її розробка триватиме приблизно 10 років. Можливо, нам пощастить випробувати технологію 6G наприкінці цього десятиліття, як 5G торік.

Камери

Думаєте, що ґаджети майбутнього матимуть ще більше камер, ніж розробники створюють зараз? Ні, реальні зміни, найімовірніше, полягатимуть у кількості та якості мегапікселів. 2020-го нам представили телефони із 108MP від Samsung та Xiaomi.

За 10 років кількість мегапікселів у новинках може зрости. Але, безумовно, вона не вийде за межі 576 мегапікселів – розширення людського ока. Працю розробників краще було б спрямувати на виготовлення потужніших об’єктивів, які дозволять покращувати фотографії за поганого освітлення, адже 24-мегапіксельної камери цілком достатньо для задоволення наших потреб.

Інші функції

Фізичному керуванню смартфонами знайшли заміну – голосовий контроль ґаджета. У новому десятилітті телефонами зможуть керувати наші думки. Такий замір не варто вважати недосяжним: розробники сподіваються реалізувати ідею до 2029-го. Ба більше, Facebook ще три роки тому заявив про авантюрний задум схожої концепції.

Отримати систему повітряного гальма під час падіння телефона теж було б чудово Крім того, ніхто б не відмовився від смартфонів, здатних розтягуватися до розмірів планшета чи ноутбука. Але при цьому потрібно створити не тільки відповідний екран, але й інші частини пристроїв. Ймовірно, подібних ґаджетів протягом наступного десятиліття ми не побачимо. З іншого боку, ніхто не знає, наскільки близьке таке майбутнє.

Джерело: сайт Все

Читайте також: Чи варто купувати долари після відставки голови НБУ – думка експерта

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward