Як забрудненість повітря в країні впливає на смертність від COVID-19

event 10:49 Четвер 29 Жовтня 2020 ПОДІЇ

170 000 людей, які померли від коронавірусної хвороби, могли б вижити, якби повітря у їхніх країнах не було таким токсичним.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Міжнародна група вчених заявляє, що 15% смертей від COVID-19 можуть бути пов’язані із забрудненням. І Україна входить у 20 країн, де цей показник найвищий

Їхнє дослідження на цю тему опубліковане в журналі Cardiovascular Research

Отруйні пари, які виділяють машини та велика промисловість, роблять людей більш вразливими до COVID-19.

Попередні дослідження пов’язували із забрудненням повітря близько 7 мільйонів смертей у світі щороку. Зазначалося, що таке повітря погіршує такі захворювання, як гіпертонія, ішемічна хвороба серця, діабет та астма.

У цьому дослідженні, щоб вирахувати показник в 15%, вчені використовували математичне моделювання.

Дослідники уточнюють, що ці цифри не означають, що забруднення повітря безпосередньо спричинило смерть від COVID-19 – хоча вони не виключають цього.

Незалежні вчені, реагуючи на ці висновки, заявили, що зарано підраховувати кількість смертей, які могли бути наслідком забруднення, але вони визнають, що такі оцінки цілком можливі.

Оцінки вчених такі: 

  • 27% смертей у Східній Азії можуть бути пов’язані із забрудненням повітря;
  • 17% – у Північній Америці;
  • 19% – у Європі загалом;
  • 29% – у Чехії;
  • 28% – у Польщі;
  • 27% – у Китаї;
  • 27% – у Північній Кореї;
  • 27% – у Словаччині;
  • 25% – у Німеччині, Угорщині, Австрії та Білорусі;
  • 21% – в Україні.

Якщо вірити результатам, що то в Україні із забрудненістю повітря можна пов’язати смерть 1418 осіб. 

В регіонах із суворими стандартами якості повітря та відносно низьким рівнем забруднення повітря, таких як Австралія та Нова Зеландія, виявилось, що забруднення пов’язане лише з декількома відсотками смертей від COVID-19 (3% та 1% відповідно).

Коментар: “Оскільки кількість смертей від COVID-19 постійно зростає, не можна дати точну або остаточну кількість смертей вв кожній країні, що можна віднести до забруднення повітря.

Однак, як приклад, у Великій Британії зафіксовано понад 44 000 смертей від коронавірусу, і ми підрахували, що частка забруднення атмосфери становить 14%, а це означає, що понад 6100 смертей може бути пов’язано із забрудненням повітря”, – розповів один з авторів дослідження, професор Джос Лелівельд з Інституту хімії Макса Планка в Майнці (Німеччина) та Кіпрського інституту в Нікосії.

Науковці підкреслюють, що їх висновки не означають прямого причинно-наслідкового зв’язку між забрудненням повітря та смертністю від COVID-19 (хоча це можливо).

Натомість дослідження може підвердити, що COVID-19 погіршує інші стани здоров’я, які можуть призвести до летальних наслідків для вірусної інфекції.

Колега-дослідник професор Томас Мюнцель з Університету Йоганнеса Гутенберга та Німецького центру серцево-судинних досліджень у Майнці зазначає, що забруднюючі частинки, які люди вдихають з повітрям, викликають запалення та пошкодження артерій.

Це подразнює внутрішню оболонку артерій, ендотелій і призводить до звуження та жорсткості артерій. Вже існуюче пошкодження судин може призвести до підвищеного ризику серйозного захворювання на COVID-19.

За час пандемії лікарі дізналися, що COVID-19 – це захворювання судинної системи, а не просто респіраторне захворювання.

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: За добу в Україні зафіксували понад 7 тисяч нових хворих на COVID-19

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward