Як виростити полуницю з насіння: корисні поради

event 18:00 Неділя 05 Березня 2023 Суспільство

Полуницю заведено вважати примхливою ягодою, й тому багато хто не наважується вирощувати її з насіння самостійно – куди простіше купити готову розсаду або ж розсадити кущики, які вже є. Але якщо розібратися, то виростити розсаду цієї ягоди не так вже й складно. Видання УНІАН розповіло, коли і як виростити полуницю з насіння в домашніх умовах на розсаду.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Коли потрібно садити полуницю на розсаду

Полуницю, а також суницю, висівають на розсаду в кінці лютого – на початку березня. Тут важливо зробити це вчасно – якщо посіяти пізніше, то можливо, що родити полуниця буде тільки в наступному році. Насіння можна купити в будь-якому спеціалізованому магазині, цей варіант прекрасний ще тим, що ви зможете вибрати сорти, які вам більше подобаються.

Є кілька умов для правильного посіву полуниці:

  • Грунт для полуниці повинен складатися з суміші дернової землі, піску і торфу в пропорції 2:1:1. Також можна взяти й покупний універсальний ґрунт з магазину і навіть субстрат для фіалок або бегоній. Важливо: в землю з городу сіяти насіння не варто.
  • Ємності для вирощування розсади полуниці краще взяти прозорі – так ви зможете контролювати вологість ґрунту. Перед посадкою контейнер потрібно знезаразити: обробити розчином марганцівки.

Як виростити розсаду полуниці в стаканчиках?

Це ще простіше: візьміть для посадки сіянців звичайні пластикові стаканчики. Так ви при пікіровці (пересадці) рослини точно її не пошкодите.

При посадці розкладіть насіння по поверхні зволоженого ґрунту на відстані 2 см і обприскайте його з пульверизатора. Зверху насіння ґрунтом можна не присипати.

Накрийте контейнер або стаканчики плівкою і поставте в тепле (близько 20°C) і добре освітлене місце. Іноді відкривайте плівку, щоб акуратно полити розсаду. Повністю плівку можна буде прибрати тільки тоді, коли у рослин з’являться перші справжні листочки.

Але сіянці все-таки потрібно буде привчати до кімнатних умов: кожен раз збільшуйте час провітрювання – так ви їх загартуєте. Справжні листочки – це листочки, які з’являються після перших, сім’ядольних, і вже схожі на листя полуниці або іншої культури.

Слід пам’ятати, що молоді сходи полуниці не люблять багато вологи і тут важливо не переборщити, щоб не погубити рослини. Поливати добре полуницю можна після появи перших справжніх листочків. Також полуниця любить багато світла – їй потрібно не менше 10 годин на добу. Тому ставте розсаду на підвіконня, а якщо потрібно, то освічуйте сіянці спеціальними лампами.

Скільки за часом проростає насіння полуниці

Перші сходи насіння будуть вже на 15-20-й день після посіву. Але пікірувати їх можна тільки тоді, коли з’явиться 2-4 справжніх листочки.

Пересаджувати рослини потрібно методом перевалки – тобто сіянці дістають разом з невеликою грудкою землі зі зволоженого ґрунту і переносять в окремі ємності.

Читайте також: Простий лайфхак з насінням, щоб виростити міцну розсаду

Коли родить полуниця з насіння

Не поспішайте відразу висаджувати розсаду полуниці у відкритий ґрунт. Для початку саджанці потрібно привчити до свіжого повітря: періодично виставляйте їх на балкон або терасу – спочатку на кілька хвилин, а після збільшуйте час.

Висаджувати у відкритий ґрунт розсаду можна в середині травня – на початку червня, орієнтуйтеся по погоді, ґрунт повинен прогрітися до 15°С. Відстань між саджанцями на грядці має бути 30 см. Пам’ятайте, що дуже важливо вибрати правильне місце – солодкість і розмір ягід залежать від кількості сонця. Якщо ви все зробили правильно, то зможете зібрати урожай вже в цьому році.

Останні новини
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward