НОВИНИ

Як впливає кількість ілюстрацій у книгах на читання дітей – дослідження

Американські вчені з’ясували, що завелика кількість візуальних зображень у дитячих книжках відволікає дитину від тексту і заважає їй зрозуміти прочитане.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Своє дослідження науковці опублікували в журналі npj Science of Learning.

Так, вчені написали невелику книжку про рибку Френкі й оформили її картинками. Варіантів книжки було два: у першому картинок було багато, а також був яскравий фон, у другому на ілюстраціях залишили тільки важливі для розуміння розповіді об’єкти.

У дослідженні взяли участь 60 учнів першого і другого класу (виходячи з системи американської освіти, дітям було від 5 до 7 років, і вони тільки вчилися читати).

Дітей розділили на дві групи: кожній видали один варіант книжки. Третій, додатковий варіант книжки, був схожий на перший — з тією відмінністю, що текст розташовувався на виділеному білому тлі: цей варіант використовували в додатковому експерименті.

Результати дослідження

Науковці перевірили, як наявність ілюстрацій впливає на розуміння тексту: кожну дитину попросили прочитати книжку і відповісти на питання (наприклад, як звали героя).

Виявилося, що діти, які читали книжку з мінімальною кількістю ілюстрацій, насправді розуміли набагато більше з прочитаного навіть з поправкою на початкові навички читання кожної дитини.

Далі дослідники використали айтрекер, щоб перевірити, як часто діти відволікаються від читання. Як з’ясувалося, коли картинок більше, діти значно частіше переводять погляд на них з тексту.

Врешті-решт, щоб переконатися в тому, що причиною відволікання дітей стали саме картинки, вчені провели додатковий експеримент. Іншим дітям показували два варіанти книжки: ту, в якій картинок було мало, і третю, в якій картинок було багато, але текст розташовувався на білому тлі так, щоб його прочитання нічого не заважало.

Таким чином вчені відтворили результати попереднього експерименту: вони показали, що дітей від читання насправді відволікає велика кількість картинок.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Учні переповнених класів краще навчаються – дослідження

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Що робити в разі алергії на тополиний пух: алерголог дав інструкцію

Найчастіше, період, коли летить тополиний пух, починається у квітні-травні, якщо весна спекотна, а якщо ні,…

5 години ago

Як приготувати апетитні роли, багаті на білок: ідея для перекуса на роботу

Немає нічого кращого, ніж приготувати роли з рисовим папером. Це просто, смачно та легко. На…

7 години ago

Такі аромати подобаються усім: 5 класичних нот у парфумерії

Зазвичай парфуми створюють щонайменше з 10 інгредієнтів, що розкриваються в різний час і роблять аромат…

8 години ago

Гарні, але дуже проблемні: які рослини не варто садити на своїй ділянці

Вибираючи красиві рослини для прикраси ділянки, необхідно враховувати їхню потенційну шкідливість. Деякі чагарники і рослини,…

9 години ago

Капітана з Рівненщини судили за прикривання пиятик підлеглих та преміювання їх

Костопільський районний суд визнав капітана однієї з військових частин винним у недбалому ставленні до служби.…

10 години ago

Гелікоптер із президентом Ірану потрапив у аварію

На північному заході Ірану сталася аварія з гелікоптером, який перевозив президента країни Ібрагіма Раїсі. Вертоліт…

11 години ago