Як впливає кількість ілюстрацій у книгах на читання дітей – дослідження

event 13:55 Вівторок 29 Вересня 2020 ПОДІЇ

Американські вчені з’ясували, що завелика кількість візуальних зображень у дитячих книжках відволікає дитину від тексту і заважає їй зрозуміти прочитане.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Своє дослідження науковці опублікували в журналі npj Science of Learning.

Так, вчені написали невелику книжку про рибку Френкі й оформили її картинками. Варіантів книжки було два: у першому картинок було багато, а також був яскравий фон, у другому на ілюстраціях залишили тільки важливі для розуміння розповіді об’єкти.

У дослідженні взяли участь 60 учнів першого і другого класу (виходячи з системи американської освіти, дітям було від 5 до 7 років, і вони тільки вчилися читати).

Дітей розділили на дві групи: кожній видали один варіант книжки. Третій, додатковий варіант книжки, був схожий на перший — з тією відмінністю, що текст розташовувався на виділеному білому тлі: цей варіант використовували в додатковому експерименті.

Результати дослідження

Науковці перевірили, як наявність ілюстрацій впливає на розуміння тексту: кожну дитину попросили прочитати книжку і відповісти на питання (наприклад, як звали героя).

Виявилося, що діти, які читали книжку з мінімальною кількістю ілюстрацій, насправді розуміли набагато більше з прочитаного навіть з поправкою на початкові навички читання кожної дитини.

Далі дослідники використали айтрекер, щоб перевірити, як часто діти відволікаються від читання. Як з’ясувалося, коли картинок більше, діти значно частіше переводять погляд на них з тексту.

Врешті-решт, щоб переконатися в тому, що причиною відволікання дітей стали саме картинки, вчені провели додатковий експеримент. Іншим дітям показували два варіанти книжки: ту, в якій картинок було мало, і третю, в якій картинок було багато, але текст розташовувався на білому тлі так, щоб його прочитання нічого не заважало.

Таким чином вчені відтворили результати попереднього експерименту: вони показали, що дітей від читання насправді відволікає велика кількість картинок.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Учні переповнених класів краще навчаються – дослідження

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward