Як спека впливає на наш емоційний стан – пояснення вчених

event 13:01 Четвер 13 Серпня 2020

Висока температура дійсно здатна впливати на емоційний стан людей, а також на рівень стресу. Вчені з Каледонського університету Глазго в Шотландії заявили про те, що сильна спека впливає і на ментальне здоров’я людей. Про це дослідження пише The Conversation.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Один з головних наслідків впливу спеки – схильність до агресії при різких стрибках температури. Історичні дослідження, проведені на початку XIX століття, показали, що в більш спекотних регіонах, як правило, вищий рівень насильницької злочинності, ніж в більш прохолодних. І ця тенденція зберігається й донині. Зв’язок між спекою та агресією залишається навіть при обліку інших факторів, які впливають на рівень злочинів, бідності, безробіття і культури.

Це пов’язано з тим, більш високі температури підвищують в крові рівень кортизолу – гормону стресу. Тіло людини виробляє більше адреналіну і тестостерону, коли його температура різко зростає. Ці зміни можуть привести до збільшення сексуального бажання у людей, але також можуть підвищити ймовірність і агресивної поведінки.

Теплова хвиля 2015 року, яка вразила Індію та Бангладеш. Тоді загинули понад 4000 людей, а тисячі фермерів залишили без засобів для виживання.
Saikat Paul/Shutterstock

Доктор психологічних наук Гаррієт Інгл зазначила, що такі країни, як Індія і Пакистан, у 2017 році зазнали величезних втрат життів і засобів до існування через хвилі спеки в Південній Азії вище 45 ℃, а емоційна травма, викликана наслідками, триває набагато довше, ніж зниження температури.

Автор дослідження пише, що мільйони людей з психічними розладами піддаються більшому ризику саме під час спеки через те, що багато препаратів перешкоджають регулюванню температури та здатності нормального потовиділення, що підвищує ймовірність небезпечного теплового удару.

Також The Guardian провели дослідження у Великобританії та дізналися, що при підвищенні температури вище 18 °C кожне підвищення на один градус пов’язано зі збільшенням числа самогубств на 3,8%. Фактично під час сильної спеки 1995 в Великобританії кількість самогубств зросла на приголомшливі 46,9%. Подібні результати спостерігалися і в інших частинах світу.

Джерело: сайт The Conversation

Читайте також: Мін’юст отримав вже майже пів мільйона гривень за платні камери в СІЗО

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward