Як розв’язати конституційну кризу – представник Зеленського

event 16:22 Понеділок 09 Листопадаа 2020 ПОЛІТИКА

Для розв’язання конституційної кризи Верховна Рада повинна ухвалити закон, який поставить діяльність Конституційного Суду в чітке законодавче русло, а також підвищити кворум КС.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Таку думку висловив народний депутат фракції “Слуга народу”, представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

Коментар: “Насамперед я схиляюся до того, що треба ухвалити закон, який поставить діяльність Конституційного Суду України в чітке законодавче русло. На сьогодні у законопроєкті, який підготовлений народним депутатом, представницею Верховної Ради в Конституційному Суді Ольгою Совгирею, мною і підписаний ще близько 80 народними депутатами, зазначається, що треба ухвалити закон, який чітко регламентуватиме діяльність Конституційного Суду”, – сказав Веніславський.

Він додав, що “це перше, що треба зробити, і я думаю, що найближчим часом ми це зробимо”.

Політик зазначив, що нині діяльність Конституційного Суду регламентується власним внутрішнім документом КС, який затверджений постановою Суду, що суперечить статті 19 Конституції України.

Коментар: “Далі треба, звичайно, підвищити кількість голосів, необхідних для ухвалення рішення. На сьогодні рішення Конституційного Суду ухвалюються щонайменше десятьма голосами. Ми пропонуємо, щоб це було двома третинами по аналогії з парламентом. Тобто 12 суддів якщо проголосують за рішення, то воно має тоді набути юридичної чинності”, – розповів Веніславський.

Крім того, представник Президента в КС наголосив, що важливо відновити антикорупційне законодавство “для того, щоб показати нашим західним партнерам і громадянам України, що Україна не звертає зі шляху боротьби з корупцією”.

Водночас Веніславський зауважив, що рішення про відновлення антикорупційного законодавства також може бути скасовано КС.

Коментар: “Тобто ми якраз бачимо, що судді налаштовані чітко на руйнацію антикорупційної системи. І тому довіри до цього складу Конституційного Суду України, щонайменше до тих 11 суддів, які голосували за рішення, я думаю, що вже не може бути ні в держави, ні в суспільства.

Якщо судді, які голосували за це ганебне рішення, подадуть у відставку, тоді відбудеться еволюційне оновлення складу Конституційного Суду, ми повернемо довіру до цього органу і, я думаю, що в майбутньому вже не буде таких негативних наслідків”, – зазначив Веніславський.

Джерело: сайт Рубрика

Читайте також: “Не COVID-19”: Одеська ТВК не оголосила результати виборів до облради через вірус

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward