НОВИНИ

Як прати вовняні речі: 5 простих порад

Ми розкажемо, як прати вовняні речі та як правильно їх сушити, щоб вони не сідали і не розтягувалися.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Як прати вовну – 5 правил вдалого прання

  • Краще не замочувати

Вовну перед пранням не радимо замочувати, або принаймні максимально скоротити час замочування. Якщо вовняні речі довго знаходяться у воді, то нитки розтягуються і деформуються, і вироби втрачають свій первісний вигляд. 

  • Ручне або щадне прання

Найбезпечніший спосіб прання вовни – вручну. При цьому річ потрібно не терти, а акуратно занурювати у воду і м’яко м’яти. Якщо немає можливості випрати вручну, то можна це зробити в пральній машині. Слід вибрати делікатний режим – “Ручне прання” або “Вовна”, а виріб перед пранням покласти в спеціальний сітчастий мішечок.

  • Правильний миючий засіб

Миючі засоби для прання вовни можна брати будь-які, але краще використовувати рідкі – вони краще виполіскуються і дбайливо очищають. 

Ще вовна любить, коли її перуть засобами, до складу яких входить ланолін – він робить волокна більш м’якими і міцними та зберігає їх структуру. Якщо немає спеціального засобу, підійдуть м’який шампунь або кондиціонер для волосся.

Краще не використовувати для прання вовняних речей відбілювачі – плям краще позбуватися без агресивних засобів.

  • Температура води – не вище 30°С

Вовну можна прати в холодній або теплій воді при температурі до 30°С. Якщо температура буде вище – річ “сяде”. Але чим щільніша в’язка і пряжа, тим вона міцніша та витримає більше маніпуляцій.

Нові кольорові речі краще прати окремо і при полосканні додати оцет: 2 ст. л. на таз води або 2 ст. л. на 1 склянку води – для лотка пральної машини. 

  • Не віджимати

Якщо перете вовняні речі в машині, то не ставте їх на віджимання і сушку – вироби можуть розтягнутися. Краще загорнути їх в рушник і злегка стиснути. 

Читайте також: Як видалити віск зі столу, тканини та інших поверхонь

Якщо ви не все-таки не знаєте, як прати вовняний светр, особливо улюблений – краще віддати виріб в хімчистку.

Як сушити вовняні речі

Вовняні вироби потрібно сушити при кімнатній температурі, без попадання прямих сонячних променів. Найкраще розкласти їх на горизонтальній поверхні. Вішати вовняні речі на мотузку або “плічка” не можна – деформуються.

І пам’ятайте – вовна не любить частого прання. Якщо є можливість не прати, то просто виведіть плями та провітріть шерстяні речі. 

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Міноборони випустило нову версію застосунку “Резерв+”

Міністерсто оборони України випустило оновлення для застосунку "Резерв+". У новій версії додатку представлено кілька важливих…

4 години ago

Чотири знаки Зодіаку здійснять прорив у кар’єрі до кінця місяця

Кар'єра - це те, до чого багато хто прагне, і для деяких знаків Зодіаку цей…

5 години ago

На Львівщині сталася ДТП з постраждалими: один з водіїв був напідпитку

ДТП виникла 6 жовтня близько пʼятої вечора на трасі Київ-Чоп у Золочівському районі. Про це…

6 години ago

8 жовтня погода в Україні помітно зміниться: прогноз синоптика

8 жовтня погода в Україні зміниться. Дощі покинуть нашу країну, покапає ще тільки на північному…

6 години ago

Військовий інститут назвав спеціалізацію, яка має найбільший попит серед жінок

За результатами цьогорічної вступної кампанії у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ)…

7 години ago

У Міноборони створили Центр реагування на кіберінциденти

Міністерство оборони України створило окрему структурну одиницю, що відповідає за кіберзахист - Центр реагування на…

8 години ago