Як нові мутації COVID-19 впливають на поширення вірусу між людьми — дослідження

event 09:02 Субота 28 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Жодна із зафіксованих на даний час мутацій коронавірусу не може збільшити його поширення серед людей. Однак розслаблятися не варто, адже така можливість може з’явитися у нових мутаціях.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це йдеться у спільному дослідженні науковців з Університетського коледжу Лондона (UCL), Французького центру досліджень сільського господарства з міжнародного розвитку (CIRAD), французького Університету Реюньйон (Université de la Réunion) та Оксфордського університету.

У своїй роботі науковці дослідили геноми вірусу у понад 46 тисяч людей із COVID-19 з 99 країн.

Одна з авторів дослідження, докторка Люсі ван Дорп розповіла, що жодна з виявлених мутацій не сприяє швидшому поширенню COVID-19.

Коментар: Але нам потрібно зберігати пильність і продовжувати моніторинг нових мутацій, особливо в міру розгортання вакцин“, ㅡ зазначила науковиця.

Річ у тім, що коронавіруси, такі як SARS-CoV-2, є видом РНК-вірусу, який може розвивати мутації трьома різними шляхами:

  • помилково, копіюючи помилки під час реплікації вірусу;
  • через взаємодію з іншими вірусами, що інфікують ту саму клітину (рекомбінація або переасортимент);
  • через індукацію системами модифікації РНК господаря, які є частиною імунітету господаря (наприклад, власна імунна система людини).

Більшість таких мутацій нейтральні, тоді як інші можуть бути сприятливими або згубними для вірусу. Як нейтральні, так і “позитивні” мутації можуть стати більш поширеними, коли вони передаються вірусам-нащадкам.

Наразі дослідники виявили 12 706 мутацій SARS-CoV-2 (вірусу, що викликає хворобу COVID-19).

Щодо 398 мутацій у науковців є вагомі докази того, що вони відбувалися неодноразово та незалежно. З них дослідники виділили 185 мутацій, які зустрічались щонайменше три рази незалежно від періоду пандемії.

Щоб перевірити, чи збільшують ці мутації передання вірусу, дослідники змоделювали еволюційне дерево вірусу та проаналізували, як кожна мутація ставала чи не ставала більш поширеною у кожній його гілці. Та жодна з мутацій не підтвердила теорію вчених.

Дослідники застерігають, що найближчим часом через введення вакцин з’явиться новий селективний тиск на вірус, а отже можуть з’явитися і нові мутації, які потрібно буде досліджувати.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Стало відомо, чи закриють школи й дитсадки під час локдауну

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward